Ветото на Радев падна. Плащаме за Ф-16 до дни

Ветото на Радев падна. Плащаме за Ф-16 до дни

Сподели:

Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, наложено на Закона за ратификация на международния договор за закупуване на изтребители Ф-16 за българските ВВС. 

Решението беше гласувано от 204 депутати като от тях “ЗА” отпадане на ветото бяха 128, “против” бяха 78 народни представители, а 3 се “въздържаха”.

Емил Христов от ГЕРБ намекна, че с ветото президентът Радев се опитва да се меси в работата на Народното събрание, налагайки вето без мотиви по същество.

Недопустимо е някой да опитва да поучава Народното събрание как да работи, заяви заместник-председателя на парламента.  

Борис Вангелов от ВМРО  обвини опозицията, че целта е да нямаме боен флот и военновъздушни сили и саботаж на модернизирането на армията. Ако сега спрем процедурата, след 10 година армията ще е въоръжена с лъкове, посочи той.

За първи път подобна инвестиция се прави за националната ни сигурност. САЩ видяха предвидим партнор след трите правителства на ГЕРБ и се съгласиха на сделката, обяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Депутатът и лидер на НФСБ от управляващата коалиция Валери Симеонов заяви, че не подкрепят сделката, но и ветото, тъй като действията на президента били лицемерни.

Днешното обсъждане е етюд на политическия театър. Мотивите са политически, популистки и са намеса в работата на парламента.  Г-н Президентът е наложил това вето по политически подбуди, неискрено и лицемерно. Ако искаше да провали сделката, трябваше да го наложи на 31 юли, когато е последният срок за плащане и така без ратификация и няма плащане и сделка, заяви Симеонов.

Джейхан Ибрямов от ДПС заяви, че „не купуваме само самолети, а спокойствие и национална сигурност

За БСП големият проблем била цената на сделката и как е постигната договорката. Ние нямаме колебания за принадлежността ни към НАТО и партньорството със САЩ, но не одобряваме начина, по който е направена сделката, заяви Атанас Костадинов от БСП. Като според него „сме отишли да преговаряме по бели гащи“.

А Николай Цонков от БСП добави, че отговорността за развитието на ВВС ще е на новата коалиция на ГЕРБ и ДПС. Недокомплекта е почти 6 хил. души, да ни обвинявате, че сме против модернизацията на българската армия, това са лъжи, ядоса се той.

 

 9,522 total views,  2 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

КАТ дебне шофьорите за употреба на алкохол и наркотици

КАТ дебне шофьорите за употреба на алкохол и наркотици

От днес до 15 декември започва операция за недопускане на шофиране след употребата на алкохол…
НОИ започва изплащането на пенсиите и допълнителните суми

НОИ започва изплащането на пенсиите и допълнителните суми

Изплащането на пенсиите за месец декември от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне от днес,…
От днес зимните гуми са задължителни

От днес зимните гуми са задължителни

От 15 ноември ползването на зимни гуми е задължително за всички видове автомобили. Гумите, подходящи…
От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще…