Ветото на Радев падна. Плащаме за Ф-16 до дни

Ветото на Радев падна. Плащаме за Ф-16 до дни

Сподели:

Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, наложено на Закона за ратификация на международния договор за закупуване на изтребители Ф-16 за българските ВВС. 

Решението беше гласувано от 204 депутати като от тях “ЗА” отпадане на ветото бяха 128, “против” бяха 78 народни представители, а 3 се “въздържаха”.

Емил Христов от ГЕРБ намекна, че с ветото президентът Радев се опитва да се меси в работата на Народното събрание, налагайки вето без мотиви по същество.

Недопустимо е някой да опитва да поучава Народното събрание как да работи, заяви заместник-председателя на парламента.  

Борис Вангелов от ВМРО  обвини опозицията, че целта е да нямаме боен флот и военновъздушни сили и саботаж на модернизирането на армията. Ако сега спрем процедурата, след 10 година армията ще е въоръжена с лъкове, посочи той.

За първи път подобна инвестиция се прави за националната ни сигурност. САЩ видяха предвидим партнор след трите правителства на ГЕРБ и се съгласиха на сделката, обяви депутатът от ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Депутатът и лидер на НФСБ от управляващата коалиция Валери Симеонов заяви, че не подкрепят сделката, но и ветото, тъй като действията на президента били лицемерни.

Днешното обсъждане е етюд на политическия театър. Мотивите са политически, популистки и са намеса в работата на парламента.  Г-н Президентът е наложил това вето по политически подбуди, неискрено и лицемерно. Ако искаше да провали сделката, трябваше да го наложи на 31 юли, когато е последният срок за плащане и така без ратификация и няма плащане и сделка, заяви Симеонов.

Джейхан Ибрямов от ДПС заяви, че „не купуваме само самолети, а спокойствие и национална сигурност

За БСП големият проблем била цената на сделката и как е постигната договорката. Ние нямаме колебания за принадлежността ни към НАТО и партньорството със САЩ, но не одобряваме начина, по който е направена сделката, заяви Атанас Костадинов от БСП. Като според него „сме отишли да преговаряме по бели гащи“.

А Николай Цонков от БСП добави, че отговорността за развитието на ВВС ще е на новата коалиция на ГЕРБ и ДПС. Недокомплекта е почти 6 хил. души, да ни обвинявате, че сме против модернизацията на българската армия, това са лъжи, ядоса се той.

 

9,408 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

От днес зимните гуми са задължителни

От днес зимните гуми са задължителни

От 15 ноември ползването на зимни гуми е задължително за всички видове автомобили. Гумите, подходящи…
От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще…
Регистрацията за местния вот започва на 2 септември

Регистрацията за местния вот започва на 2 септември

Регистрацията на партии и коалиции за предстоящите местни избори започва на 2 септември 2019. Това…
Новите технически паспорти за стари сгради, ще струват между 100 и 500лв.

Новите технически паспорти за стари сгради, ще струват между 100 и 500лв.

Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни. До 2022…