15 септември: Айде, чао и умната!

15 септември: Айде, чао и умната!

Сподели:
Първият учебен ден е вълнуващ! – Сн. Архив “Роден край”

И така…дойде новата учебна година. И се почва пак:

Ставай, ставай ти казвам за шести път. Снощи да не си зяпал филми до среднощ… Не тези чорапи, вземи си чисти! Тези си ги остави за ароматизатори.Тая раница сега ли се събира? Айде яж по-бързо, не – лимкай като болно коте! Изми ли се вече? Айде, че закъсняваме! И внимавай какви ги вършиш в училище. Да не ми звъннат пак да те хвалят! За разнообразие виж там тези учители какво говорят. И да не си харчиш парите за боклуци. Ще ти спра джобните, момченце! И си вдигай ченето, когато зяпаш момичетата. А телефонът ти да излиза на светло само когато АЗ ти звъня! Ясно!? И помни – Училището няма табела: „Място, където можете да си правите, каквото си искате!“А мисли му, ако ми лъхнеш на цигари. Такъв ще ти отвъртя, че и Истанбулската конвенция няма да те отърве! Айде, чао сега и умната!!!

Дай Боже повече такива родители, нали!
И още веднъж: И умната! На което не отговаряй, като някои хора: Ако не умната, русата! Явно, че никой не гледа сериозно на това предупреждение, затова сме ги свършили едни! А иначе и ние го казваме! Иди, че разбери! Явно, всеки държи да си чупи главата сам!
Думи! Думи! Думи! Извират от душата на група приятели. Възрасти всякакви. Обединител 15 септември, сега по съвместителство – 16-ти. Един ден, подарък от календара, но кой ти го дава!
Приятелите имат още един обединител. Отдавна са отминали ученическата възраст и сега могат да дават повече съвети (разбирай – коментари), отколкото (лоши) примери. Но темата за първия учебен ден за тях си е вечен евъргрийн. Така е и за всяко българско семейство.
Започва невинно, за рокличката на първокласничката Дари. Каква майка си ти, да не купиш на детето нова дрешка, да има нова раничка, как така с раничката на кака й. Как така!? Доводите, че роклята е нова, а раничките много и също нови, пък и бащата така е решил – авторитет, не помагат. Събират пари, да купят нова рокля.
А в страната – Варна, Враца, Добрич и на други места, учителите призовават да не се купуват цветя, а тези пари да отидат в касички в училище за болни деца. Като Алекс от Варна, за която се даде началото на кампанията. Е, някои цветари възроптаха. В Елин Пелин се купуват цветя.
Шарен свят.
Приятелите са от тези, за които Левски е велик революционер, а не футболен отбор, а Караджата е умрял в Русчук, а не на 56-та страница горе, вдясно.
Поколения!
Общото – трепета! Трепетът под лъжичката за първата учителка, за първия час и първото другарче на чина до теб. За трудните задачки и кривите ченгелчета, и мъката, докато свикнеш да ги редиш като мъниста. После превземаш редиците от всякакви числа и букви и ги превръщаш в стройна система.
И там някъде, между солените пръски от летните разкази и зимните вихрушки от коледни ваканции, са трепетите, готови да бъдат споделени с верните приятели в класната стая или през междучасието, скрити зад някоя врата на гардеробче. И тогава, някога, ще трепнат първите пеперуди, завихрени от погледа на най-прекрасното момиче или усмивката на най-готиното момче!
И там ще дойдат първите раздели на приятели, мечти и илюзии. И ще го преживееш, защото всичко това е част от израстването!
И там, на училищния праг, ти ще получиш знанията, за да станеш умен. Ще откриеш емоцията да търсиш себе си в хилядите занимания и професии. Ще добиеш увереността да стъпиш на краката си смело, защото си станал Човек!
Човек, създаден да се рее с мечтите си към хоризонта, да лети към звездите, да пришпори гребена на 20-метрова вълна, да покори пустинята и да завладее някой хилядник!
Това си ти!
Мечтай! Бъди смел и дръзновен, уверен и отговорен!
Винаги питай, когато не си разбрал. Винаги говори, когато имаш да кажеш нещо! Не предавай приятелите си, защото покоят ще бяга от нощите ти. Не тревожи дните си със страх от поредното контролно или класно. Бъди подготвен, така както ще бъдеш и ако се наложи да спасяваш света в някой ден!
А светът е днес в краката ти! Вперил е поглед в теб с любов и надежда. И очаква порастването на светли и силни умове, които да се изправят утре срещу страшните проблеми – болести, глад, климата, Амазония и още много други.
И ти трябва да вложиш цялото усърдие на ума и сърцето си, за да овладееш магията на буквите и цифрите и се превърнеш в достоен човек!
Защото бъдещето ти принадлежи!
Сега ти си една малка точка в средата на голяма окръжност Протегни отвъд ръката си! Виж, там те чакат неоткритите тайни и чудеса !
Чети мнооооого книги! Нека това бъде твоят облог със самия себе си, първият покорен връх! Не се страхувайте от високото! Стреми се към висоти!
А това със ставането – шести път ти казвам, сме го играли всички. И помнете, че бележник не се крие в полилея… при тези електронни дневници!
Айде, чао сега и умната!!!

Редакцията на „Роден край“ ви честити новата 2019/2020 учебна година, мили ученици и скъпи учители!
Бъдете здрави, уверени и дръзки!

 20,002 total views,  4 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Нов инстумент за работа с деца в ЦСРИ с финансова подкрепа от ФСЗ

Нов инстумент за работа с деца в ЦСРИ с финансова подкрепа от ФСЗ

Вече е реализиран проект „Социално взаимодействие чрез сензорни преживявания“ за осигуряване на адаптирана среда и…
Стефан Николов: Гласувах за промяна

Стефан Николов: Гласувах за промяна

За развитието на града и общината" за това гласува кандидатът за кмет на Елин Пелин…
С пожелание за успех на изборите в неделя кандидатът за кмет на община Елин Пелин от ПП -ДБ Стефан Николов отбеляза Димитровден с водосвет в Нови хан

С пожелание за успех на изборите в неделя кандидатът за кмет на община Елин Пелин от ПП -ДБ Стефан Николов отбеляза Димитровден с водосвет в Нови хан

Екипът на Продължаваме Промяната - Демократична България закри кампанията си в Елин Пелин. Кандидатите за…
Цветелина Вельова (ПП-ДБ): Училищата в малките населени места са изоставени на произвола

Цветелина Вельова (ПП-ДБ): Училищата в малките населени места са изоставени на произвола

Дни преди изборите за кметове и общински съветници, в Роден край представяме кандидатите за местната…