Пролетни суперхрани

Пролетни суперхрани

Сподели:

Пролетта е времето, в което се подготвяме за лятото и търсим да си доставим повече витамини. Как по-добре да го направим, ако не със суперхраните на сезона?
Във всеки период от годината виреят различни плодове и зеленчуци, които са полезни за нас.

Репички
Традиционната пролетна добавка към салатата се оказа суперхрана, и то една от първите, които се появяват през сезона. Своя червен цвят репичките получават от фитохимикала, който съдържат. Той доказано се бори с излишните килограми, като ускорява метаболизма и намалява нивото на захар в кръвта. Едновременно с това зеленчукът помага за регулирането на свободните радикали.

В кои храни се съдържат най-важните витамини?

Аспержи
Тези зеленчуци са много богати на витамини A, C, E, K и B6. Според изследване, проведено в американски университет, аспержите са много полезни в борбата с токсините. Благодарение на високото количество фибри пък ни държат сити по-дълго време, въпреки че калориите на една чаша от зеленчука са само 24.

Кайсии
Едни от най-често срещаните пролетни плодове са кайсиите и те са изключително полезни за имунната, както и репродуктивната система. Освен това те са нискокалорични, а са сладки на вкус, така че са перфектни за моментите, когато ни се хапва нещо сладко, но не искаме да прегрешаваме.

Грах
Със своето високо съдържание на фибри, протеини, минерали, фолиева киселина, магнезий и желязо грахът се нарежда като едно от най-полезните неща, което може да решиш да хапваш през пролетта.

Здравословните ползи от ягодите

Ягоди
Те имат високо съдържание на аминокиселини и витамини, които правят този плод перфектен за отслабване. Едновременно с това е един и от най-сладките през сезона, което отново ще ни помогне да претъпим глада за сладко.

Спанак
Вече спанакът е в края на сезона си, но пак можем да се възползваме от полезните му свойства за поне още малко. Той е с високо съдържание на желязо, протеин, фибри и витамини A, C и K.

Коприва
Дори и приготвянето й да ви се струва малко опасно, си заслужава, защото това е суперхраната, по която цял свят е полудял. Ние можем много лесно да я открием навсякъде около нас, но в чужбина хората плащат високи суми да я имат на трапезата си. И това е, защото тя кара най-добре тялото ни да се пречиства и детоксикира. Това е така благодарение на аминокиселините и полезни витамини и минерали.

 17,685 total views,  9 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Какво различава интелигентните хора от глупаците

Какво различава интелигентните хора от глупаците

В съвременния свят всеки възприема себе си за интелигентен, като е много трудно човек сам…
Имен ден днес празнува Антим

Имен ден днес празнува Антим

На 3 септември Православната църква чества свещеномъченик Антим Никомидийски. Антим е гръцко име, което означава…
Васил Зашкев от ДБ- София област: Осигурихме 337 200 лв. за ремонт на пътя Елешница – Нови хан

Васил Зашкев от ДБ- София област: Осигурихме 337 200 лв. за ремонт на пътя Елешница – Нови хан

Областно пътно управление – София обяви обществена поръчка за изработване на технически проекти за основен…
Седем съвета за пролетно почистване на дома

Седем съвета за пролетно почистване на дома

Пролетта е сезонът на действието, на промяната, на излизането от хибернация. И за да свържем…