Стефан Николов: кандидат за кмет от ПП-ДБ: От ден първи в кметството започваме да решаваме натрупалите се общински проблеми!

Стефан Николов: кандидат за кмет от ПП-ДБ: От ден първи в кметството започваме да решаваме натрупалите се общински проблеми!

Сподели:

Г-н Николов, в разгара сме на поредната предизборна битка за кметове и общински съветници в община Елин Пелин. Първо, каква е Вашата оценка за изминалия мандат?
– Макар и трудно, успяхме, поне в общинския съвет, да постигнем съгласие по основните приоритети, които се ангажирахме да изпълним в предходната кампания. Например с моя решаващ глас бяха прокарани важни за елинпелинчани решения, като капиталовата програма на общината от която зависят дейностите в града и селата. За съжаление капиталовата програма бе използвана с предизборна цел без да се помисли за щетите, които можеше да се нанесат. Други обаче, въпреки моето становище “против”, в сговор между основните партии, одобриха предложението на кмета за опростяване на 460 хил.лв несъбрани вземания за сметка на общинския бюджет. Като ощетиха сериозно не само общината, но и жителите, тъй като тази голяма сума представлява нашите пари платени под формата на данъци и такси. Този модел на изграждане на ситуативни мнозинства по отделни въпроси, на парче, трябва да бъде разграден, защото пречи на управлението на общинските дела и създава впечатление у живеещите в родния ни Елин Пелин, за задкулисни договорки и преследване на лични интереси. Затова винаги при важни дебати по ключови теми съм призовавал за компромис и търсене на консенсус. Борил съм се за всеки жител и за всеки лев в полза на моите съграждани.
Като икономист и общински съветник да разбирам, че познавате добре ситуацията с управлението на общината и нямате нужда от време, за да влезете в дълбочина при решаването на проблемите?
– Да, мога от първия ден като кмет на община Елин Пелин да започна да решавам натрупалите се проблеми, които предишната администрация не намери за нужно дори да започне да ги решава. А те са много! Като започнем от смяната на водопровода, т.нар. воден цикъл, който беше провален, проектът за околовръстно на гара Елин Пелин, остана само на хартия, безкрайно се проточи изработката на общ устройствен план – най-важният документ за простронствено развитие на общината. С него се определят целите на устройственото и регионалното развитие. И завършим с асфалтирането на улиците, а не само пълнене на някои дупки, нови тротоари, липсва пътна маркировка, обществения транспорт е неефективен, озеленяването е под всякаква критика, гробищните паркове са неподдържани. Ето виждате, че има над какво да се работи, но трябва да се работи ефективно, на базата на план и очертани приоритети. Има неща, които трябва да бъдат свършени веднага, има неща, които трябва да бъдат свършени в рамките на първата година, на втората година и до края на мандата. Предизборната програма на нашата коалиция Продължаваме промяната-Демократична България е изградена именно на този принцип – с какво се залавяме незабавно, от ден първи в кметството, какво трябва да свършим през първата година и така до края на мандата, като разбира се очертаем стратегическата рамка за развитие на общината поне за още един мандат след този. Така се работи, така трябва да се работи, а не на парче и на базата на задкулисни договорки между някои от политическите играчи и кмета.
Тоест, има нужда и от стратегия за управление, и от постигане на съгласие между партиите за реализация на идеи и концепции за управление?
– Да, винаги в досегашните ми политически действия като общински съветник три мандата, съм се водил от две фундаментални ценности – намиране на най-добрия за моите съграждани в община Елин Пелин компромис и постигане на нужното съгласие, за да може този компромис да бъде претворен в решение в обща полза, а не в полза на малцина.
Кои са най-силните Ви политически качества?
– Както споменах преди малко, това е търсенето на компромис и съгласие за намирането на най-доброто решение за жителите на града и селата в община Елин Пелин, което решение обаче да не ощетява никой, защото няма смисъл от което и да е най-добро решение, ако е във вреда и на един човек.
Кое смятате за своя слабост в отговорната задача да си общински съветник, която ще трябва да преодолеете като кмет след втория тур на изборите?
– Често, при търсенето на решение на даден проблем, съм се колебаел чия страна в понякога ожесточените спорове да взема. В такива моменти винаги съм си давал време да помисля и да си дам сметка, че единствената страна, която трябва да взема не е на тази или онази партия, на този или онзи местен политически лидер, а на моите съграждани от общината. Винаги съм се водил от нашите общи интереси и общи цели, защото съм роден и израсъл тук и защото искам да остана тук. Винаги съм се питал как бих изглеждал в очите на хората, когато след време изляза от политиката, ако съм гласувал решения, които са в тяхна вреда, дори и на един единствен човек!
Имате кандидати за кметове в повечето села в общината, имате и листа за общински съветници, в която личат имената на изявени личности в техните местни общности. Какво ще искате от тях ако хората Ви гласуват доверие и бъдете избран за кмет на община Елин Пелин?
– Ще поискам първо да работим като сплотен и отговорен екип. После ще искам да се опират на принципите и ценностите, които водят до просперитет и укрепват демократичните основи на страната ни. Ще искам мотивираност и ясен фокус при изпълнение на поетите от нас като екип ангажименти пред жителите на общината. Ще искам от ден първи в общинския съвет или в селата като кметове на населените места, да се захванат сериозно с решаването на проблемите на местните жители, без да се оплакват, без да си търсят оправдания защо нещо не може да стане, без да се опитват да бягат от отговорност. Ще искам всеки ден от тях отчет за свършеното, за да мога и аз да давам всекидневен отчет пред моите съграждани, без да се срамувам, че не съм успял да намеря решение, да постигна компромис, да потърся нужното съгласие. Давам си сметка с колко трудна задача се захващам, но имам познанията, опита и куража да се заема с нея. Затова разчитам на подкрепата на елинпелинчани като гласуват на 29 октомври с номер 66 в бюлетината за мен като кандидат за общински кмет от Продължаваме промяната-Демократична България, за нашата листа за общински съвет и за кандидатите ни за кметове на населени места в община Елин Пелин.

 4,086 total views,  10 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Нов инстумент за работа с деца в ЦСРИ с финансова подкрепа от ФСЗ

Нов инстумент за работа с деца в ЦСРИ с финансова подкрепа от ФСЗ

Вече е реализиран проект „Социално взаимодействие чрез сензорни преживявания“ за осигуряване на адаптирана среда и…
Стефан Николов: Гласувах за промяна

Стефан Николов: Гласувах за промяна

За развитието на града и общината" за това гласува кандидатът за кмет на Елин Пелин…
С пожелание за успех на изборите в неделя кандидатът за кмет на община Елин Пелин от ПП -ДБ Стефан Николов отбеляза Димитровден с водосвет в Нови хан

С пожелание за успех на изборите в неделя кандидатът за кмет на община Елин Пелин от ПП -ДБ Стефан Николов отбеляза Димитровден с водосвет в Нови хан

Екипът на Продължаваме Промяната - Демократична България закри кампанията си в Елин Пелин. Кандидатите за…
Цветелина Вельова (ПП-ДБ): Училищата в малките населени места са изоставени на произвола

Цветелина Вельова (ПП-ДБ): Училищата в малките населени места са изоставени на произвола

Дни преди изборите за кметове и общински съветници, в Роден край представяме кандидатите за местната…