С каква подкрепа стартират партиите в предизборната кампания

С каква подкрепа стартират партиите в предизборната кампания

Сподели:

В последните десетина дни повечето социологически агенции представиха своите актуални проучвания за електоралните нагласи към момента. Всички те изглеждат единодушни в разпределението на първите две места – ГЕРБ, БСП, засега третата позиция е за „Има такъв народ“. Четвърта сила е ДПС. „Демократична България“ също е част от следващия парламент – като пета сила според сегашните електорални нагласи. Несъмнено изглежда, че конфигурациите в бъдещото НС, както и създаването на правителство, ще бъдат доста сложни. По-неясен остава въпросът дали и колко още формации ще преодолеят процентната бариера и кои са те. Различие в данните има и относно дистанцията между ГЕРБ и БСП, но като цяло картината, която се очертава, е, че двете основни политически сили се връщат на позиции и съотношения между тях, каквито имаха преди масовите антиправителствени протести в страната през лятото и сериозната загуба на доверие в управляващата партия. Важен е и въпросът каква ще е избирателната активност и доколко коронавирусът ще бъде фактор в тези избори,пише clubz.bg

Ето и данните, представени от някои от основните социологически агенции:
„Алфа рисърч“
Статистически значима преднина от 5 на сто за ГЕРБ. Борба за третото място между партията на Слави и ДПС

Преди старта на кампанията статистически значима преднина от пет пункта има ГЕРБ (28,5%) пред основния си електорален конкурент БСП (23,2%), според данните на „Алфа рисърч“.*

Ако тази преднина се запази или се увеличи, ГЕРБ има шанс да спечели около една трета от депутатските мандати (80-85) и да се заяви отново като силен претендент за участие в управленска коалиция. Ако пък се реализира формулата „всички срещу ГЕРБ“, партията би била силна опозиция, а шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии, не могат да бъдат оценени като особено високи, коментираха от агенцията.

Оспорвана надпревара между ДПС (12,5%) и „Има такъв народ“ (13,3 на сто) за третото място – политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция. Партията на Слави Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди. ДПС възвръща обичайната си предизборна мобилизация. Следейки темпа на нарастването ѝ, не може да се изключи до изборите подкрепата да се увеличи още.

Висока вероятност за шест и дори седемпартиен парламент, ако кампанията затвърди и увеличи подкрепата за „Демократична България“ (5,7%), коалицията на Мая Манолова (4,5 на сто) и ВМРО (3,7%).

Към момента 52,5 на сто от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват на изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване. Регистрираната от проучването електорална картина е с най-голяма степен на валидност при запазване на тази избирателна активност, или при участие на около 3-3,2 милиона души, посочват оттам. 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор „за кого“ и ще вземат решение в рамките на кампанията.

При рязък спад на избирателната активност (до около 2,5 милиона избиратели) поради влошаване на епидемичната ситуация е възможно да се стигне до турбулентни преки или косвени ефекти, анализират социолозите. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра

„Маркет линкс“
ГЕРБ успява да мобилизира подкрепа, ВМРО с под 3 на сто електорална подкрепа


Според данните на „Маркет линкс“ разликата между двете водещи партии расте. 24,6% от всички, имащи право на глас, биха подкрепили ГЕРБ/СДС, а 18,9 на сто – БСП.
И според това проучане редът, в който се подреждат формациите, е същият. Третата позиция е за „Има такъв народ“, следват ДПС и ДБ. Под чертата засега са „Изправи се! Мутри вън!“ (При „Маркет линкс“ е подадено само името на формацията на Мая Манолова „Изправи се.бГ“ от по-ранен етап.) и ВМРО (процентите за партията са по-ниски от тези, които тя получава в някои от другите изследвания). Така формулата на бъдещ парламент според „Маркет линкс“ може да е и шестпартийна.

 6,575 total views,  1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Стефан Николов (ПП-ДБ) откри предизборната си кампания

Стефан Николов (ПП-ДБ) откри предизборната си кампания

Кандидатът за кмет на Елин Пелин Стефан Николов издигнат от ПП- ДБ откри предизборната си…
Здрави кметски битки ни очакват на 29 октомври

Здрави кметски битки ни очакват на 29 октомври

С най голямо внимание ще следим надпреварата за кметския пост в община Елин Пелин. Кметът…
Ясни са номерата на партиите и коалициите за местния вот

Ясни са номерата на партиите и коалициите за местния вот

С номер 66 ще можем да гласуваме за кандидатите  Промяната - Демократична България, (ПП-ДБ). Кандидат…
Стефан Николов е кандидатът за кмет на Елин Пелин на ПП – ДБ

Стефан Николов е кандидатът за кмет на Елин Пелин на ПП – ДБ

Стефан Николов е кандидатът за кмет на коалицията Продължаваме промяната – Демократична България. Николов беше…