С каква подкрепа стартират партиите в предизборната кампания

С каква подкрепа стартират партиите в предизборната кампания

Сподели:

В последните десетина дни повечето социологически агенции представиха своите актуални проучвания за електоралните нагласи към момента. Всички те изглеждат единодушни в разпределението на първите две места – ГЕРБ, БСП, засега третата позиция е за „Има такъв народ“. Четвърта сила е ДПС. „Демократична България“ също е част от следващия парламент – като пета сила според сегашните електорални нагласи. Несъмнено изглежда, че конфигурациите в бъдещото НС, както и създаването на правителство, ще бъдат доста сложни. По-неясен остава въпросът дали и колко още формации ще преодолеят процентната бариера и кои са те. Различие в данните има и относно дистанцията между ГЕРБ и БСП, но като цяло картината, която се очертава, е, че двете основни политически сили се връщат на позиции и съотношения между тях, каквито имаха преди масовите антиправителствени протести в страната през лятото и сериозната загуба на доверие в управляващата партия. Важен е и въпросът каква ще е избирателната активност и доколко коронавирусът ще бъде фактор в тези избори,пише clubz.bg

Ето и данните, представени от някои от основните социологически агенции:
„Алфа рисърч“
Статистически значима преднина от 5 на сто за ГЕРБ. Борба за третото място между партията на Слави и ДПС

Преди старта на кампанията статистически значима преднина от пет пункта има ГЕРБ (28,5%) пред основния си електорален конкурент БСП (23,2%), според данните на „Алфа рисърч“.*

Ако тази преднина се запази или се увеличи, ГЕРБ има шанс да спечели около една трета от депутатските мандати (80-85) и да се заяви отново като силен претендент за участие в управленска коалиция. Ако пък се реализира формулата „всички срещу ГЕРБ“, партията би била силна опозиция, а шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии, не могат да бъдат оценени като особено високи, коментираха от агенцията.

Оспорвана надпревара между ДПС (12,5%) и „Има такъв народ“ (13,3 на сто) за третото място – политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция. Партията на Слави Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди. ДПС възвръща обичайната си предизборна мобилизация. Следейки темпа на нарастването ѝ, не може да се изключи до изборите подкрепата да се увеличи още.

Висока вероятност за шест и дори седемпартиен парламент, ако кампанията затвърди и увеличи подкрепата за „Демократична България“ (5,7%), коалицията на Мая Манолова (4,5 на сто) и ВМРО (3,7%).

Към момента 52,5 на сто от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват на изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване. Регистрираната от проучването електорална картина е с най-голяма степен на валидност при запазване на тази избирателна активност, или при участие на около 3-3,2 милиона души, посочват оттам. 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор „за кого“ и ще вземат решение в рамките на кампанията.

При рязък спад на избирателната активност (до около 2,5 милиона избиратели) поради влошаване на епидемичната ситуация е възможно да се стигне до турбулентни преки или косвени ефекти, анализират социолозите. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра

„Маркет линкс“
ГЕРБ успява да мобилизира подкрепа, ВМРО с под 3 на сто електорална подкрепа


Според данните на „Маркет линкс“ разликата между двете водещи партии расте. 24,6% от всички, имащи право на глас, биха подкрепили ГЕРБ/СДС, а 18,9 на сто – БСП.
И според това проучане редът, в който се подреждат формациите, е същият. Третата позиция е за „Има такъв народ“, следват ДПС и ДБ. Под чертата засега са „Изправи се! Мутри вън!“ (При „Маркет линкс“ е подадено само името на формацията на Мая Манолова „Изправи се.бГ“ от по-ранен етап.) и ВМРО (процентите за партията са по-ниски от тези, които тя получава в някои от другите изследвания). Така формулата на бъдещ парламент според „Маркет линкс“ може да е и шестпартийна.

 6,486 total views,  1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Васил Зашкев от ДБ- София област: Осигурихме 337 200 лв. за ремонт на пътя Елешница – Нови хан

Васил Зашкев от ДБ- София област: Осигурихме 337 200 лв. за ремонт на пътя Елешница – Нови хан

Областно пътно управление – София обяви обществена поръчка за изработване на технически проекти за основен…
Седем съвета за пролетно почистване на дома

Седем съвета за пролетно почистване на дома

Пролетта е сезонът на действието, на промяната, на излизането от хибернация. И за да свържем…
Нови промени за електронните винетки

Нови промени за електронните винетки

Гражданите ще могат еднократно да коригират закупена електронна винетка, ако са допуснали техническа грешка при…
Поздравителен адрес от народния представител Васил Зашкев

Поздравителен адрес от народния представител Васил Зашкев

Уважаеми жители на община Елин Пелин, Приемете моите поздрави по повод един от най-светлите християнски…