Областният управител Илиан Тодоров на разговор с шейха Надя Ал Досари за инвестиции в Софийска област

Областният управител Илиан Тодоров на разговор с шейха Надя Ал Досари за инвестиции в Софийска област

Сподели:

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с шейха Надя Ал Досари от Саудитска Арабия. Срещата е във връзка с възможностите за инвестиране в общините от областта. Надя Ал Досари консултира държави и организации от Близкия Изток, занимаващи се с инвестиции в различни отрасли.

Тодоров представи Софийска област като най-бързо развиващият се регион и най-атрактивен за инвестиции. Той акцентира върху индустриалните зони и огромния потенциал за развитие на туризма. Обърнато бе и специално внимание на бързото развитие на бизнеса, свързан с военно-промишления комплекс.

Надя Ал Досари заяви, че за първи път е в България и вижда много възможности за инвестиции в минерални извори и потенциал в туризма. Тя е впечатлена и от археологическите паметници и историческото ни наследство.

На организираната среща с кметове на общини от областта Досари разказа подробно за дейността си и поиска всяка община да презентира най-важните потенциални обекти и сфери за инвестиране, които представляват интерес за тях.
Кметът на община Самоков Владимир Георгиев беше категоричен, че основните възможности за инвестиране са в сферата на туризма, като последните такива се правят в минералните извори в Белчински бани. Може да се инвестира и в разширяване на легловата база. Възможности да се инвестира има и в животновъдството и земеделието. Генчо Герданов – кмет на община Копривщица презентира традиционното картофопроизводство и отглеждането на крави, овце, коне. В отговор на интереса на Надя Ал Досери към културното наследство, Герданов разказа за събора на народното творчество в Копривщица – част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и я покани да посети общината.
Ангел Жиланов кмет на община Горна Малина сподели, че основен приоритет е развитието на Горна Малина като „зелена“ община и инвестициите, свързани с това. Друг приоритет е развитието на конгресния туризъм и биоземеделието.
Владимир Джамбазов – кмет на Долна Баня представи минералните извори като възможности за инвестиране, както и отглеждането на малини и ягоди.
От община Своге виждат възможности за инвестиране във високопланинско животновъдство.
Магдалена Иванова – кмет на община Златица представи възможността да се инвестира в строеж на инсталация, която да използва пАрата от медодобивната индустрия за отопление на населението и в оранжерийно производство на зеленчуци. Има също така възможности за участие в построяването на фотоволтаичен парк.
Цветанка Йотина – кмет на община Мирково представи възможности за инвестиции в производство на розово масло и в животновъдството.
Трайко Младенов – кмет на община Костинброд акцентира върху възможности за инвестиране в развитието на частни индустриални зони, туризъм и развитие на хранително-вкусовата промишленост.
От община Ихтиман предлагат инвестиции в ловен и голф туризъм, както и в шивашка индустрия.
Кметът на община Сливница Васко Стоилков очерта като приоритетни инвестициите в производство на екологични продукти и в развитието на общинска индустриална зона.

Шейха Надя Ал Досари получи като подарък от областния управител традиционни български продукти от розово масло.

Източник: Областна администрация Софийска област

482 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Започва 40-дневният Коледен пост

Започва 40-дневният Коледен пост

От днес започва 40-дневният Коледен или Рождественски пост, които завършва на 24 декември – Бъдни…
От днес зимните гуми са задължителни

От днес зимните гуми са задължителни

От 15 ноември ползването на зимни гуми е задължително за всички видове автомобили. Гумите, подходящи…
От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще…
Почитаме Архангел Михаил

Почитаме Архангел Михаил

Според християнската религия, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки…