Областният управител Илиан Тодоров на разговор с шейха Надя Ал Досари за инвестиции в Софийска област

Областният управител Илиан Тодоров на разговор с шейха Надя Ал Досари за инвестиции в Софийска област

Сподели:

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с шейха Надя Ал Досари от Саудитска Арабия. Срещата е във връзка с възможностите за инвестиране в общините от областта. Надя Ал Досари консултира държави и организации от Близкия Изток, занимаващи се с инвестиции в различни отрасли.

Тодоров представи Софийска област като най-бързо развиващият се регион и най-атрактивен за инвестиции. Той акцентира върху индустриалните зони и огромния потенциал за развитие на туризма. Обърнато бе и специално внимание на бързото развитие на бизнеса, свързан с военно-промишления комплекс.

Надя Ал Досари заяви, че за първи път е в България и вижда много възможности за инвестиции в минерални извори и потенциал в туризма. Тя е впечатлена и от археологическите паметници и историческото ни наследство.

На организираната среща с кметове на общини от областта Досари разказа подробно за дейността си и поиска всяка община да презентира най-важните потенциални обекти и сфери за инвестиране, които представляват интерес за тях.
Кметът на община Самоков Владимир Георгиев беше категоричен, че основните възможности за инвестиране са в сферата на туризма, като последните такива се правят в минералните извори в Белчински бани. Може да се инвестира и в разширяване на легловата база. Възможности да се инвестира има и в животновъдството и земеделието. Генчо Герданов – кмет на община Копривщица презентира традиционното картофопроизводство и отглеждането на крави, овце, коне. В отговор на интереса на Надя Ал Досери към културното наследство, Герданов разказа за събора на народното творчество в Копривщица – част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и я покани да посети общината.
Ангел Жиланов кмет на община Горна Малина сподели, че основен приоритет е развитието на Горна Малина като „зелена“ община и инвестициите, свързани с това. Друг приоритет е развитието на конгресния туризъм и биоземеделието.
Владимир Джамбазов – кмет на Долна Баня представи минералните извори като възможности за инвестиране, както и отглеждането на малини и ягоди.
От община Своге виждат възможности за инвестиране във високопланинско животновъдство.
Магдалена Иванова – кмет на община Златица представи възможността да се инвестира в строеж на инсталация, която да използва пАрата от медодобивната индустрия за отопление на населението и в оранжерийно производство на зеленчуци. Има също така възможности за участие в построяването на фотоволтаичен парк.
Цветанка Йотина – кмет на община Мирково представи възможности за инвестиции в производство на розово масло и в животновъдството.
Трайко Младенов – кмет на община Костинброд акцентира върху възможности за инвестиране в развитието на частни индустриални зони, туризъм и развитие на хранително-вкусовата промишленост.
От община Ихтиман предлагат инвестиции в ловен и голф туризъм, както и в шивашка индустрия.
Кметът на община Сливница Васко Стоилков очерта като приоритетни инвестициите в производство на екологични продукти и в развитието на общинска индустриална зона.

Шейха Надя Ал Досари получи като подарък от областния управител традиционни български продукти от розово масло.

Източник: Областна администрация Софийска област

 629 total views,  1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Конституционен съд отмени ограничителните мерки в германска провинция

Конституционен съд отмени ограничителните мерки в германска провинция

Конституционният съд в Саарланд отменя мерките срещу коронавирус с мотив, че не е ясно каква…
От май 11% по-евтин газ и близо 4% по-евтино парно

От май 11% по-евтин газ и близо 4% по-евтино парно

Средно парното да поевтинее с 3,95% реши на закрито заседание на 1 май Комисията за…
Откривателят на ХИВ: COVID-19 е грешка от проект за ваксина срещу СПИН

Откривателят на ХИВ: COVID-19 е грешка от проект за ваксина срещу СПИН

Вирусният щам SARS-CoV-2, известен като COVID-19, е манипулиран в лабораторни условия и е част от…
Доц. Мангъров прогнозира кога всичко ще свърши най-накрая

Доц. Мангъров прогнозира кога всичко ще свърши най-накрая

Доцент Мангъров зарадва всички и даде надежда на всички ни за скорошно приключване на извънредното…