22 септември – Денят на Независимостта, върнал България в Европа

22 септември – Денят на Независимостта, върнал България в Европа

Сподели:

Денят тогава е бил понеделник, преди 111 години на 22 септември. Независимостта на България е провъзгласена с Манифест към българския народ в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в град Търново. Независимото българско царство е признато от Великите сили през април 1909 г.

Обявяване на Независимостта – (сн. интернет) Празнична Литургия в средновековния храм „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново се отслужи на празничния 22 септември. Градът е домакин на националните чествания за 111-та годишнина. Историческа възстановка в двора на църквата пресъздава прочитането на царския манифест за Независимостта.

Младата българска държава, набрала икономическа мощ с възкръсването си след петвековното робство, е тотално пресирана от клаузите на Берлинския договор, сключен 30 години по-рано. Макар преди 23 години да е преживяла заветното Съединение на Княжество България с Източна Румелия, все още не е самостоятелно правна държава, а васално подчинена на султан Абдул Хамид II. Българският политически и културен елит започва нелеката борба за постигане и обявяване на независимост. Причините са много, за да се търси независимост. Предпоставките – няколко. В самата Турция се развиват динамични процеси. В Истанбул е извършен преврат от младотурците, избухва голямата стачка по ж.п. линията Одрин – Белово. Наред с това текат сложни процеси и спорове за влияние, които отклоняват погледите на Великите сили към Мароко, за който спорят Франция и Германия, Австро-Унгария пък се готви да анексира Босна и Херцеговина… В това време правителството на Александър Малинов анексира железницата, която е собственост на турската държава. На протестите да върне железницата, той урежда посрещането на Фердинанд.
В нощта на 22 септември край Русе министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинад. Оттам целият политически кабинет поема към Търново, като царският влак спира за почивка на гара „Две могили”. Именно там Александър Малинов написва манифест, под който се разписват княз Фердинанд и всички министри.
На следващия ден тържествено в църквата „Св. 40 мъченици“ е обявена Независимостта. С това България става пълноправна държава на европейската карта, а князът става цар. На следващия ден е анексирана Босна и Херцеговина от Австро-Унгария. Великите сили са принудени да лаврират между двете нарушения на Берлинският договор – от българска и от австрийска страна. Заплахите на Турция са парирани от Русия, която сключва двустранни договорености с България, и с Турция, като премахва задълженията на Турция към Русия, но ги прехвърля върху България за 75 години. Но никога тези пари не са искани и плащани от България.
Денят на Независимостта, тържествено честван в първите години, прекъснат през социалистическите години като царски празник, възобновен през 1998 г., има своето място в пантеона на българската история. „Достойно е да определим Независимостта като необходимата стъпка, довела до окончателното откъсване на България от нейното минало на поробена страна“, казва проф. Андрей Пантев. .
Достойно е като потомци на славните мъже, които уверено и мъдро ни поглеждат от избелелите черно-бели снимки, да знаем и помним техните думи. И ако с друго не можем да настигнем исполинския им ръст на духовност и родолюбие, поне можем да сложим знамето на балкона и в парка и да кажем на малките деца, на младите, които не са разбрали какъв е този ден, че: историческите дати и познаването им подпомагат самоопределянето ни като българи.

„… Моят народ днес копнее за своя културен и икономически напредък, в това направление нищо не бива да спъва България, нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа Ми, такава е неговата воля – да бъде, според както той иска.“ – Из „Манифест към българския народ“ от 22 септември 1908 г.

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации

Конституционен съд отмени ограничителните мерки в германска провинция

Конституционен съд отмени ограничителните мерки в германска провинция

Конституционният съд в Саарланд отменя мерките срещу коронавирус с мотив, че не е ясно каква…
От май 11% по-евтин газ и близо 4% по-евтино парно

От май 11% по-евтин газ и близо 4% по-евтино парно

Средно парното да поевтинее с 3,95% реши на закрито заседание на 1 май Комисията за…
Откривателят на ХИВ: COVID-19 е грешка от проект за ваксина срещу СПИН

Откривателят на ХИВ: COVID-19 е грешка от проект за ваксина срещу СПИН

Вирусният щам SARS-CoV-2, известен като COVID-19, е манипулиран в лабораторни условия и е част от…
Доц. Мангъров прогнозира кога всичко ще свърши най-накрая

Доц. Мангъров прогнозира кога всичко ще свърши най-накрая

Доцент Мангъров зарадва всички и даде надежда на всички ни за скорошно приключване на извънредното…