Стефан Николов в Габра: „Не деля населените места на „наши” и „ваши”, защото сме една община, един народ”

Стефан Николов в Габра: „Не деля населените места на „наши” и „ваши”, защото сме една община, един народ”

Сподели:

При много голям интерес протече  среща на кандидата за кмет на община Елин Пелин от Коалиция “Алтернативата на гражданите” Стефан Николов с жителите на село Габра. В началото той представи пред присъстващите мотивите си защо предприема тази стъпка едва след като два мандата е бил само кандидат за общински съветник.

„Кандидатирах се за кмет, защото не искам повече да гледам разрухата, особено в малките населени места. Не искам ръководителят на общинската администрация да дели кметовете на населените места на „наши” и „ваши”. Не искам живеещите в по-отдалечените от общинския център села, каквото е и Габра, да бъдат забравени и да се сещат за тях само в навечерието на избори. Считам, че в общината всички трябва да работим единно, защото ние сме една община, един народ, няма какво да ни дели”.

След встъпителните си думи той представи и досегашния кмет на селото Андрей Пенчев – кандидат от името на „Алтернативата на гражданите” за кмет и през следващия мандат.

В типично негов стил, прямо и открито, Пенчев сподели

„Тази вечер заставам пред вас, за да дам отчет за моята работа през последните четири години. Няма да се разсърдя или обидя от неудобни въпроси.

Ще започна с фонд „РАО”. От 2011 година, откакто е започнал да действа този фонд, село Габра не е загубило нито едно финансиране.

Днес чух, че някои мои съселяни се вълнуват къде е камбаната на училището. Понеже е спукана, носих камбаната на 4-5 майстора, за да я ремонтират и сега тя се намира в кабинета на директора на училище „Отец Паисий”.

Гробищният парк, друга проблем, който ви вълнува и е обект на много коментари”, не е разрешен, защото въпреки подадените от мен и моя предшественик до общинската администрация десетина докладни за отчуждаване на имота, в който да се направи разширението НЯМА РЕШЕНИЕ. Все още. Коловете и мрежата за ограда се намират в двора на кметството, но аз нямам право да заграждам без надлежно взето решение чужд имот.

Коритото на река Габра. През 2016 г. е изчистено по линията на „Бедствия и аварии”. Тогава от общината бе платена сума в размер на 17 000 лева. Сега коритото е пак затлачено, защото тогава, независимо от

високата цена, която се плати, работата не бе извършена качествено”.

В изказването си Андрей Пенчев засегна още редица въпроси, вълнуващи жителите на Габра, и аргументирано посочи причините, за недовършеното. Отговори обстойно и на поставените от присъстващите въпроси.

В заключение той каза:„Пожелавам на моите политически опоненти здраве и успех в надпреварата за кметския стол. Нека този, който спечели, да продължи да работи за добруването на нашето родно място”

След това думата отново взе кандидат-кметът Стефан Николов, който представи основните приоритети на коалицията за управление на община Елин Пелин, сред които изпъкват идеите за подмяната на водопровдоната система в общината и изграждането на нова пречиствателна станция за отпадни води, както и обещанието да има обществен контрол при провеждането и изпълнението на оществени поръчки. Според него е важно също така да се финализира проектът за общ устройствен план на общината и да има отговорно отношение от страна на общинската администрация и кмет към проблемите и на селата, не само на града. Не бяха подминати и всички форми на социални дейности от общината, които досега са се вършели повърхностно и в недостатъчна степен, а това обричало самотните възрастни хора на мизерно съществуване. В провелата се след представянето на основните идеи за управление на общината дискусия, бе зададен провокативен въпрос от страна на концесионера на местния язовир, който с остър тон отправи обвинения към бездействието на общинския съвет, заради неиздаването на разрешително за строеж, съгласно подписания с общината концесионен договор. В отговор и Стефан Николов, и кандидатът за общински съветник Бойко Савов, бяха категорични, че общинският съвет е спазил всички законови изисквания и е гласувал решение за даването на концесията на фирмата победител в търга, с което е предал по-нататъшното съгласуване на договорните процедури на общинската администрация и кмета. Беше изяснено, че разрешителното за строеж се издава от главния архитект на общината, назначен от бившия кмет Ивайло Симеонов, а защо това разрешително се бави, по съвет и на двамата, концесионерът трябвало да пита общинската администрация и бившия кмет. Бяха зададени и множество други въпроси, на които жителите на село Габра получиха подробни и компетентни отговори. В края на срещата бяха представени и останалите кандидати за общински съветници от листата на Коалиция „Алтернативата на гражданите”, сред които изпъкват имената на Христина Христова, медик в Спешна помощ, чиято майка е жител на селото, Красимир Ликов, дългогодишен читалищен деятел и Ангел Славчев, граждански активист и лице на протестите срещу станалия печално известен завод за преработка на пластмасови отпадъци.

 

 

 

 

8,187 total views, 5 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Ивайло Симеонов положи клетва като кмет на община Елин Пелин

Ивайло Симеонов положи клетва като кмет на община Елин Пелин

В деня на Свети Мина Литургия за здраве и благополучие, отслужена от отец Иван Плещов,…
Ивайло Симеонов спечели кметския пост на балотажа

Ивайло Симеонов спечели кметския пост на балотажа

Досегашният кмет на община Елин Пелин Ивайло Симеонов, подкрепян от ПП ВМРО – Българско национално…
Стефан Николов: “Уверен съм в правотата на избора си”

Стефан Николов: “Уверен съм в правотата на избора си”

Минути, след като даде своя вот за бъдещето развитие на община Елин Пелин, кандидатът за…
В неделя преминаваме към зимно часово време

В неделя преминаваме към зимно часово време

В 4 часа сутринта на 27 октомври връщаме часовниците с един час назад и преминаваме…