Стефан Николов в Габра: „Не деля населените места на „наши” и „ваши”, защото сме една община, един народ”

Стефан Николов в Габра: „Не деля населените места на „наши” и „ваши”, защото сме една община, един народ”

Сподели:

При много голям интерес протече  среща на кандидата за кмет на община Елин Пелин от Коалиция “Алтернативата на гражданите” Стефан Николов с жителите на село Габра. В началото той представи пред присъстващите мотивите си защо предприема тази стъпка едва след като два мандата е бил само кандидат за общински съветник.

„Кандидатирах се за кмет, защото не искам повече да гледам разрухата, особено в малките населени места. Не искам ръководителят на общинската администрация да дели кметовете на населените места на „наши” и „ваши”. Не искам живеещите в по-отдалечените от общинския център села, каквото е и Габра, да бъдат забравени и да се сещат за тях само в навечерието на избори. Считам, че в общината всички трябва да работим единно, защото ние сме една община, един народ, няма какво да ни дели”.

След встъпителните си думи той представи и досегашния кмет на селото Андрей Пенчев – кандидат от името на „Алтернативата на гражданите” за кмет и през следващия мандат.

В типично негов стил, прямо и открито, Пенчев сподели

„Тази вечер заставам пред вас, за да дам отчет за моята работа през последните четири години. Няма да се разсърдя или обидя от неудобни въпроси.

Ще започна с фонд „РАО”. От 2011 година, откакто е започнал да действа този фонд, село Габра не е загубило нито едно финансиране.

Днес чух, че някои мои съселяни се вълнуват къде е камбаната на училището. Понеже е спукана, носих камбаната на 4-5 майстора, за да я ремонтират и сега тя се намира в кабинета на директора на училище „Отец Паисий”.

Гробищният парк, друга проблем, който ви вълнува и е обект на много коментари”, не е разрешен, защото въпреки подадените от мен и моя предшественик до общинската администрация десетина докладни за отчуждаване на имота, в който да се направи разширението НЯМА РЕШЕНИЕ. Все още. Коловете и мрежата за ограда се намират в двора на кметството, но аз нямам право да заграждам без надлежно взето решение чужд имот.

Коритото на река Габра. През 2016 г. е изчистено по линията на „Бедствия и аварии”. Тогава от общината бе платена сума в размер на 17 000 лева. Сега коритото е пак затлачено, защото тогава, независимо от

високата цена, която се плати, работата не бе извършена качествено”.

В изказването си Андрей Пенчев засегна още редица въпроси, вълнуващи жителите на Габра, и аргументирано посочи причините, за недовършеното. Отговори обстойно и на поставените от присъстващите въпроси.

В заключение той каза:„Пожелавам на моите политически опоненти здраве и успех в надпреварата за кметския стол. Нека този, който спечели, да продължи да работи за добруването на нашето родно място”

След това думата отново взе кандидат-кметът Стефан Николов, който представи основните приоритети на коалицията за управление на община Елин Пелин, сред които изпъкват идеите за подмяната на водопровдоната система в общината и изграждането на нова пречиствателна станция за отпадни води, както и обещанието да има обществен контрол при провеждането и изпълнението на оществени поръчки. Според него е важно също така да се финализира проектът за общ устройствен план на общината и да има отговорно отношение от страна на общинската администрация и кмет към проблемите и на селата, не само на града. Не бяха подминати и всички форми на социални дейности от общината, които досега са се вършели повърхностно и в недостатъчна степен, а това обричало самотните възрастни хора на мизерно съществуване. В провелата се след представянето на основните идеи за управление на общината дискусия, бе зададен провокативен въпрос от страна на концесионера на местния язовир, който с остър тон отправи обвинения към бездействието на общинския съвет, заради неиздаването на разрешително за строеж, съгласно подписания с общината концесионен договор. В отговор и Стефан Николов, и кандидатът за общински съветник Бойко Савов, бяха категорични, че общинският съвет е спазил всички законови изисквания и е гласувал решение за даването на концесията на фирмата победител в търга, с което е предал по-нататъшното съгласуване на договорните процедури на общинската администрация и кмета. Беше изяснено, че разрешителното за строеж се издава от главния архитект на общината, назначен от бившия кмет Ивайло Симеонов, а защо това разрешително се бави, по съвет и на двамата, концесионерът трябвало да пита общинската администрация и бившия кмет. Бяха зададени и множество други въпроси, на които жителите на село Габра получиха подробни и компетентни отговори. В края на срещата бяха представени и останалите кандидати за общински съветници от листата на Коалиция „Алтернативата на гражданите”, сред които изпъкват имената на Христина Христова, медик в Спешна помощ, чиято майка е жител на селото, Красимир Ликов, дългогодишен читалищен деятел и Ангел Славчев, граждански активист и лице на протестите срещу станалия печално известен завод за преработка на пластмасови отпадъци.

 

 

 

 

8,303 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

На един от най-важните православни празници – Никулден, на площад “Независимост” в Елин Пелин грейнаха…
29-годишен мотоциклетист пострада при катастрофа

29-годишен мотоциклетист пострада при катастрофа

Около 7 часа на 27 ноември в РУ – Елин Пелин се получил сигнал за…
Задържаха водач, управляващ автомобил с незаконни регистрационни табели

Задържаха водач, управляващ автомобил с незаконни регистрационни табели

РУ – Елин Пелин: Около 17 часа автопатрул спрял и проверил лек автомобил „Опел Омега“,…
Валери Брънзелов бе избран за зам.-председател на Общинския съвет в Елин Пелин

Валери Брънзелов бе избран за зам.-председател на Общинския съвет в Елин Пелин

Общинския съветник от БСП Валери Брънзелов бе избран за заместник-председател на Общинския съвет в Елин…