Според НСИ 24 хил.работни места загуба за тримесечието

Според НСИ 24 хил.работни места загуба за тримесечието

Сподели:

Очаквано по време на коронакризата все по-малко хора в България имат работа, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ ) за второто тримесечие на 2020 г. Тук влиза и месец април – единственият пълен месец, в който действаха ограниченията на бизнеса, наложени в опит да се спре разпространението на коронавируса. Данните за средните брутни възнаграждения показват, че все още те растат, но темпът е десетократно по-нисък от регистрираните в последните години.

Статистиката показва, че към края на юни броят на наетите лица намалява с 23.5 хил., или с 1% спрямо края на март 2020 г., като достигат 2.24 млн. души.

Най-голямо намаление на броя на наетите се наблюдава в секторите „Култура, спорт и развлечения“ – с 4.5%. Показателят се дължи на това, че блокирането на дейностите в сферата продължи по-дълго от останалите сектори. Театри, танцови зали и др. можеха да отворят отново в края на месец май. Спад на наетите лица се наблюдава и при „Преработваща промишленост“ – с 3.5%, и „Добивна промишленост“ – с 2.9%.

Подготовката за летния сезон съживява бранша „хотелиерство и ресторантьорство“ като при него се отчита най-голям ръст на наетите лица – с 8.4%. Увеличение с 5% има и при друга дейност със сезонен характер, като селско, горско и рибно стопанство.

На годишна база обаче показателите показват по-голям спад, като в края на юни 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват със 111.5 хил., или с 4.7%. Най-засегнати са секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 48.8 хил. (-34.9%), „Преработваща промишленост“ – с 31 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.8 хил. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – сектор, задвижван предимно от IT индустрията. За трите месеца в него са започнали работа 6 хиляди души.

През второто тримесечие на годината средната брутна работна заплата расте. За април 2020 г. тя е 1 323 лв., за май – 1 333 лв., и за юни – 1 355 лева. За този период осреднено тя e 1 337 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2020 г. с 1.5%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Финансови и застрахователни дейности“ – със 7.9%, и „Образование“ – със 7%. Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 12.2%, и „Култура, спорт и развлечения“ – с 8.6%.

В годишно изражение също се отчита ръст от 6.1% спрямо същия период през 2019 г. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ – с 15.6%, „Образование“ – с 12.2%, и „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ – с 9%.

 9,196 total views,  19 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Променя се кода по БУЛСТАТ

Променя се кода по БУЛСТАТ

Законови промени, предложени от Министерството на правосъдието, ще наложат промяна на кода по БУЛСТАТ, съобщиха…
Турция определи 1% на ДДС за туризма

Турция определи 1% на ДДС за туризма

В подкрепа на туристическия бранш, който беше един от най-засегнатите сектори от коронавируса, турското правителство…
Православната църква празнува Свети Дух

Православната църква празнува Свети Дух

На празника Свети Дух, който се отбелязва в деня след Петдесетница, Православната църква отдава почит…
Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е един от най-светлите български национални празници. На днешната дата честваме Деня на…