Стефан Николов: оформят се условия за нерегламентирани практики в издаването на ПУП-ове

Стефан Николов: оформят се условия за нерегламентирани практики в издаването на ПУП-ове

Сподели:

Както преди време сайтът “Роден край” писа, едно странно Уведомление се пръкна на сайта на Община Елин Пелин. Според този документ всички искания за допускане създаването на нови и изменение на действащи подробни устройствени планове /ПУП-ове/ трябва да се съгласуват с проектанта на Общия устройствен план /ОУП/ на община Елин Пелин. Проектирането на плана е възложено преди 7- 8 години. Във връзка с финализиране работата по този ОУП в края на миналата година изтече шестмесечната строителна забрана. Но в крайна сметка ОУП-ът не бе довършен.

Това бе причината по инициатива на общинския съветник от Стефан Николов да се направи официално питане до Общинската администрация докъде стигна изграждането на ОУП. Поискана бе среща и с проектанта на Общия устройствен план. Официален отговор на питането и среща с проектанта – няма.

На заседание на Общинския съвет Стефан Николов, като председател на Постоянната комисия по “Устройство на територията, строителство, екология, селско и горско стопанство”, предложи местният парламент да вземе решение, с което да се предотврати възможността за нерегламентирани практики при издаването на ПУП-ове. Според него не се налагало строителна забрана при положение, че за ОУП няма ОВОС, който е задължителен, а без ОВОС планът не може да бъде приет. Той изтъкна, че не е редно частно лице да съгласува проектите преди те да са съгласувани от Експертен и Общинския съвет. Затова предложи, след като Експертният съвет се произнесе и даде положително становище, на базата на което Общинският съвет взема решение и ПУП-ът бъде одобрен, по служебен път да се изпрати на проектанта за нанасяне в Общия устройствен план.

Предложението предизвика доста дебати. Главният архитект доста обстойно се опита за защити нововъведената практика, но не му се получи да бъде докрай убедителен.

Наложи се да бъде обявена почивка за консултации в групите общински съветници.

Предложението бе прието с 16 гласа “ЗА”. Подкрепа дадоха от “Роден край-Възраждането”, ГЕРБ, БСП, но ВМРО се разцепи, като “ЗА” гласуваха трима. ‘Въздържал се” гласуваха само петима общински съветници –  3 от “Граждански блок” на Георги Костов, 1 от “ВМРО” и Любомир Ников “Ново начало”.

Въпреки силният отпор, решението влезе в сила. Така бе възстановен старият законосъобразен ред. Интересите на хората и инвеститорите бяха защитени. И…каруцата вече не е пред магарето, както се искаше на някои…

 

 

 

1,038 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации

22 септември – Денят на Независимостта, върнал България в Европа

22 септември – Денят на Независимостта, върнал България в Европа

Денят тогава е бил понеделник, преди 111 години на 22 септември. Независимостта на България е…
13 партии и коалиции регистрирани за местните избори в Елин Пелин

13 партии и коалиции регистрирани за местните избори в Елин Пелин

Фаталното число – 13 партии и коалиции, регистрирани от Общинската избирателна комисия – Елин Пелин…
196 092 избиратели в 409 секции ще гласуват в изборния 27 октомври

196 092 избиратели в 409 секции ще гласуват в изборния 27 октомври

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров проведе среща във връзка с предстоящите местни избори…
Николай Савов VS Радослав Орловски: ще решава областният управител

Николай Савов VS Радослав Орловски: ще решава областният управител

Мандатът и на този общински съвет е вече история. Последното заседание запази добрия тон, но…