Стефан Николов: оформят се условия за нерегламентирани практики в издаването на ПУП-ове

Стефан Николов: оформят се условия за нерегламентирани практики в издаването на ПУП-ове

Сподели:

Както преди време сайтът “Роден край” писа, едно странно Уведомление се пръкна на сайта на Община Елин Пелин. Според този документ всички искания за допускане създаването на нови и изменение на действащи подробни устройствени планове /ПУП-ове/ трябва да се съгласуват с проектанта на Общия устройствен план /ОУП/ на община Елин Пелин. Проектирането на плана е възложено преди 7- 8 години. Във връзка с финализиране работата по този ОУП в края на миналата година изтече шестмесечната строителна забрана. Но в крайна сметка ОУП-ът не бе довършен.

Това бе причината по инициатива на общинския съветник от Стефан Николов да се направи официално питане до Общинската администрация докъде стигна изграждането на ОУП. Поискана бе среща и с проектанта на Общия устройствен план. Официален отговор на питането и среща с проектанта – няма.

На заседание на Общинския съвет Стефан Николов, като председател на Постоянната комисия по “Устройство на територията, строителство, екология, селско и горско стопанство”, предложи местният парламент да вземе решение, с което да се предотврати възможността за нерегламентирани практики при издаването на ПУП-ове. Според него не се налагало строителна забрана при положение, че за ОУП няма ОВОС, който е задължителен, а без ОВОС планът не може да бъде приет. Той изтъкна, че не е редно частно лице да съгласува проектите преди те да са съгласувани от Експертен и Общинския съвет. Затова предложи, след като Експертният съвет се произнесе и даде положително становище, на базата на което Общинският съвет взема решение и ПУП-ът бъде одобрен, по служебен път да се изпрати на проектанта за нанасяне в Общия устройствен план.

Предложението предизвика доста дебати. Главният архитект доста обстойно се опита за защити нововъведената практика, но не му се получи да бъде докрай убедителен.

Наложи се да бъде обявена почивка за консултации в групите общински съветници.

Предложението бе прието с 16 гласа “ЗА”. Подкрепа дадоха от “Роден край-Възраждането”, ГЕРБ, БСП, но ВМРО се разцепи, като “ЗА” гласуваха трима. ‘Въздържал се” гласуваха само петима общински съветници –  3 от “Граждански блок” на Георги Костов, 1 от “ВМРО” и Любомир Ников “Ново начало”.

Въпреки силният отпор, решението влезе в сила. Така бе възстановен старият законосъобразен ред. Интересите на хората и инвеститорите бяха защитени. И…каруцата вече не е пред магарето, както се искаше на някои…

 

 

 

1,723 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Сродни публикации

Светлана Трендафилова е новият зам.- областен управител на София област

Светлана Трендафилова е новият зам.- областен управител на София област

Бившия кмет на гара Елин Пелин и Общински съветник от ГЕРБ Светлана Трендафилова бе назначена…
Обявиха грипна епидемия в Софийска област

Обявиха грипна епидемия в Софийска област

Грипна епидемия е обявена на територията на Софийска област, област Перник и област Смолян от…
Новите глоби на КАТ 2020 вече са в сила

Новите глоби на КАТ 2020 вече са в сила

На 21 януари влязоха в сила новите и по-високи санкции на КАТ за нарушенията на…
Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

На един от най-важните православни празници – Никулден, на площад “Независимост” в Елин Пелин грейнаха…