Николай Савов VS Радослав Орловски: ще решава областният управител

Николай Савов VS Радослав Орловски: ще решава областният управител

Сподели:

Мандатът и на този общински съвет е вече история. Последното заседание запази добрия тон, но се усещаше повея на политическите настроения от предстоящите местни избори.
За последно общинският съветник Стефан Николов напомни на председателя Николай Плещов, че няма отговор за отправени въпроси от месец юни. Дали поне днес, в последната сесия, кметът Ивайло Симеонов е отговорил на писмено зададените му въпроси. Отговори, обаче няма, дори в последното заседание.
Това не е за първи път. Това не беше практика в нашата община преди, допълни Любомир Ников. За първи път не се спазват законите – не се отговаря на питанията на съветниците. Нека администрацията и съветниците работят в синхрон, призова той.

С последното си предложение общинският кмет Ивайло Симеонов поиска за негов заместник през времето, в което ще е в отпуск за изборите, Николай Савов, зам. кмет по екологията. Както често се случва, юристите в последния момент се намесиха, за да коригират грешки в предложението на кмета по отношение на сроковете. Заместникът може да е такъв за срока на пълномощията на избрания кмет, т.е. 25 октомври. Но сега изборите са на 27 октомври в първи тур и седмица по-късно – балотаж. Затова се приема допълнителен срок с решение, което единодушно е прието и дава право на и.д. кмета да остане до полагане на клетва.
Съветниците лесно решиха за формата на пълномощията, но не се разбраха кой да бъде заместващият кмет.
В залата не присъстваше настоящият кмет Ивайло Симеонов, който бе упрекнат, че не е събрал съветниците и не им е обяснил защо предлага Н. Савов.
По внесено предложение от Георги Костов се поставя и второ име в обсъждането – на зам. кмета по строителство Радослав Орловски.
Започнаха упреци кой е политически обвързан и кой ще работи само по административната част.
Искате служебна победа, поднесена на килимче, заядливо нападна колегите си от ГЕРБ Валери Брънзелов.
Стрелкаха се нападки от двете оформили се групи по влияние. Н. Савов е с по-малък опит, а и той, както и времето, ще са му нужни, за да се занимава с течащите проверки в завода за преработка на пластмаси.
Стефан Стоилов напомни за писмо, което Н. Савов е разпространил, за включване на общината в зоната за африканска чума, което е предизвикало паника в населението, затова не му се доверява. Б.Бранков подкрепя предложението на кмета, като напомня, че зам. кметът Орловски си остава в общината.
Бойко Савов мотивира подкрепата си за Р. Орловски с това, че почти навсякъде е разкопано и се строи, затова неговото упълномощаване е уместно.
Според Стефан Николов и двамата заместници имат своите качества. Орловски в годините като зам. кмет,каквото е внесъл, е приемано. Докато Николай Савов има сериозни пропуски в своята работа, като посочи несправяне с изготвянето на екологичната концепция на общината.
Гласовете в подкрепа на единия или другия зам. кмет бяха почти равни, но недостатъчни, за да доведат до избора му. Дадена бе думата и на адвокат Вулджев, който им обясни, че ако не се избере сега, и.д. кмет ще се назначи от областния управител.
Така, с две поредни гласувания, нито един от кандидатите не събра нужните гласове. Резултат от 8 гласа за Н.Савов се оказаха под границата на необходимите 11 гласа. Радослав Орловски събра 10 гласа , а със само още един глас можеше да бъде избран. Основна роля има Георги Костов, който макар и вносител, в хода на дебатите се отметна от своето предложение.
Във всички кметства, където пряко се избират кметове, те излизат в отпуск и ще се борят отново за доверието на избирателите си, а за техни заместници съветниците гласуваха техническите секретари или счетоводители.

4,053 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Заради предизборните напъни изкорениха куп дървета в Григорево

Заради предизборните напъни изкорениха куп дървета в Григорево

Амбициите на досегашния градоначалник Ивайло Симеонов да спечели предстоящите избори за кмет на община Елин…
Петковден е – почитаме св. Петка Българска

Петковден е – почитаме св. Петка Българска

Днес е Петковден – празникът на българската светица Петка Търновска, който се отбелязва от православната…
Препълнена зала посрещна кандидат-кмета Стефан Николов в с. Петково

Препълнена зала посрещна кандидат-кмета Стефан Николов в с. Петково

Вчера в препълнената зала на читалището в село Петково се проведе предизборна среща на кандидат-кмета…
Рим изпраща боклука си в България

Рим изпраща боклука си в България

Рим ще изпраща отпадъците си в България. Италианската столица е започнала преговори с България да…
Play All Replay Playlist Replay Track Shuffle Playlist Hide picture