От май 11% по-евтин газ и близо 4% по-евтино парно

От май 11% по-евтин газ и близо 4% по-евтино парно

Сподели:

Средно парното да поевтинее с 3,95% реши на закрито заседание на 1 май Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако насложим и намалението от 1 април, то намалението на цената за два месеца е 24,93%.

Това става възможно след като на 1 май сутринта „Булгаргаз“ внесе ново заявление за по-ниска цена на природния газ с 11,31%, а не с 6,67 на сто, колкото бе заявено по-рано. В него са отразени променените до 30 април цени по договора за доставка между „Булгаргаз“ и „Газпром Експорт“.

Така за 2 месеца – от 1 април, цената на природния газ бе намалена с 49,25%, съобщава „24 часа“.

С решението си комисията утвърди от 1 май 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ.

Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 5,84%. Председателят на КЕВР уточни, че тези цени – и на газа, и на парното, ще действат до края на месец май.

Иванов съобщи, че се подготвят промени в Наредбата за топлоснабдяването, според които цената на природния газ за топлофикациите да се определя един път годишно, а оттам и цената на парното. Това се прави, за да се избегнат месечните колебания в цените на парното.

Обикновено от пролетта цената на газа на газовите хъбове пада, а през есента, точно преди зимния отоплителен сезон се вдига. Председателят на КЕВР уточни, че това се прави за потребителите, които да бъдат предпазени от ценови колебания и да могат да си планират разходите. Иванов припомни, че такъв подход има пври определяне на цените на електрическата енергия.

Той поясни още, че ако при цената на газа има сериозни отклонения, то налице са механизми, с които те да бъдат отразени в цената на парното. Още следващата седмица ще започнат да се одобряват промените в цените на газа със задна дата от август 2019 до края на март 2020г., съобщи още Иван Иванов.

В първата седмица ще се одобряват цените за август и септември, седмица по-късно за другите два месеца. Иванов смята, че комисията ще определи цените за по-малко от месец, колкото е законовият срок и така „Булгаргаз“ ще може по-бързо да върне надвзетите пари на клиентите си.

По повод проверката на мартенските сметки на „Топлофикация София“, председателят на КЕВР заяви, че на комисията са предоставени документи за подадената топлинна енергия за последните 4 месеца, както и за същите месеци преди година.

На случаен принцип са поискани сметките на присъединените домакинства към 10 абонатни станции. След приключване на проверката, комисията ще оповести резултатите.

 10,402 total views,  3 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Стефан Николов (ПП-ДБ) откри предизборната си кампания

Стефан Николов (ПП-ДБ) откри предизборната си кампания

Кандидатът за кмет на Елин Пелин Стефан Николов издигнат от ПП- ДБ откри предизборната си…
Какво различава интелигентните хора от глупаците

Какво различава интелигентните хора от глупаците

В съвременния свят всеки възприема себе си за интелигентен, като е много трудно човек сам…
Нови промени за електронните винетки

Нови промени за електронните винетки

Гражданите ще могат еднократно да коригират закупена електронна винетка, ако са допуснали техническа грешка при…
ДНЕС Е ВЕЛИКА СЪБОТА “НАЙ-БЛАГОСЛОВЕНИЯТ ДЕН ОТ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА”

ДНЕС Е ВЕЛИКА СЪБОТА “НАЙ-БЛАГОСЛОВЕНИЯТ ДЕН ОТ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА”

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. Ако все още…