Министър Ананиев представи идеята си за промяна в здравния модел

Министър Ананиев представи идеята си за промяна в здравния модел

Сподели:

Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи идеята на Министерството за промяна на здравния модел в страната.

Според предложението се запазва солидарният принцип на осигуряване, НЗОК ще се конкурира с частни фондове за осигуровките на пациентите като ще може да предлага и допълнителни застраховки. Задължителната здравна вноска остава 8% като всеки ще избира къде да отиват парите му – в НЗОК или частен фонд.

Сигурен съм, че преди 20 години, когато е приет настоящият модел, е направено с добри чувства, но през годините тази конструкция започна да се задъхва – изтичат много средства и никой не е доволен – нито лекарите, нито пациентите. Дори сме закъсняли с промяната на модела, заяви Ананиев пред бТВ.

Искаме пациентите да имат право на избор – кой да управлява техните здравноосигурителни вноски, да преценяват сами къде ще получат най-доброто лечение, да бъде напълно информиран за медицинските дейности и цените им. Този модел трябва да осигури контрол върху качеството на лечебната дейност, посочи Ананиев.

За да има равнопоставеност, НЗОК ще може да предлага и доброволно застраховане, както и частните фондове.

Всеки ще може сам да избира здравния фонд, в който да се осигурява. Хората, на които в момента държавата поема здравните осигуровки като пенсионерите и децата до 18 години, също ще могат да изберат различен фонд от НЗОК, добави Ананиев.

Фондовете няма да могат да подбират пациентите и няма основание, на което да се прави селекция.НАП ще продължи да събира здравните осигуровки. Ще има осреднена здравна вноска и фондовете ще получават осреднената сума за всеки пациент, поясни министърът.

Той посочи, че до края на годината ще бъдат остойностени медицинските дейности и след това ще се предложат услугите, които да влизат в основния пакет, който ще бъде покрит със задължителната осигуровка от 8%, всичко извън пакета ще се покрива от кешови плащания или допълнителни застраховки.

Според министъра до края на годината ще бъдат подготвени нормативните промени за промяна на модела, а след Нова година очаква те да влязат за обсъждане в Народното събрание.

 1,099 total views,  1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

КАТ дебне шофьорите за употреба на алкохол и наркотици

КАТ дебне шофьорите за употреба на алкохол и наркотици

От днес до 15 декември започва операция за недопускане на шофиране след употребата на алкохол…
НОИ започва изплащането на пенсиите и допълнителните суми

НОИ започва изплащането на пенсиите и допълнителните суми

Изплащането на пенсиите за месец декември от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне от днес,…
От днес зимните гуми са задължителни

От днес зимните гуми са задължителни

От 15 ноември ползването на зимни гуми е задължително за всички видове автомобили. Гумите, подходящи…
От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще…