Мащабна хакерска атака – държавата не знае какво да прави

Мащабна хакерска атака – държавата не знае какво да прави

Сподели:

Мащабна хакерска атака срещу сайтове на български институции. Обемът на източените данни е около 11 ГБ, а публикуваните са едва около половината. Разпространените данни са на около 5 млн. български граждани, съобщи вестник „Капитал“ в понеделник.

Днес близо 14 часа институциите не знаеха какво да кажат и направят след безпрецедентната кибер-атака.

Вътрешният министър Младен Маринов изрази мнение, че хакерите са писали от руски имейл, а атаката била, тъй като вчера България гласувала 2,1 млрд. евро за купуване на новите си самолети от САЩ. Но той беше опроверган от експерти за руската намеса, които определиха атаката като”IT Чернобил”.

А от друга страна министърът на финансите Горанов опроверга Маринов, че хакерската атака е заради купуването на изтребителите Ф-16.

От НАП съобщиха, че проверяват изтеклите масиви. После те потвръдиха размера на атаката. Данните се разпространяват свободно с линкове между хората.

Хакерът съобщи с имейл до Нова телевизия, че е руснак, женен за българка, познава системата на НАП и от нея изтичат масиви от 11 години.

И така след цял ден обяснения все още не е ясно кой е причинил най-мащабната хакерска атака у нас и какъв точно е характерът на изтеклите данни.

Срокът, в който НАП трябва да уведоми Комисията за защита на личните данни какво е атакувано от хакери и до каква информация са имали достъп, е 72 часа. От КЗЛД трябва да предоставят препоръки как да се избегне подобен теч на информация и могат да наложат санкции.

Според Регламента наказанието може да достигне до 20 млн. евро, стана ясно от думите на председателя на КЗЛД Венцислав Караджов пред бТВ.

Към този момент не е ясно каква ще е санкцията към НАП. Според КЗЛД, обаче, платформите, на които са изградени системите на Приходната агенция са остарели и не отговарят на съвременните изисквания. Именно това е създало възможност за пробив в системата.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел заяви, че ЕК е готова да изпрати експерти в България, а ко това е необходимо, а новата Киберагенция има готовност да помогне за установяване на инцидента и технически да бъде направен капацитетът по-резистентен на атаки.

Институциите увериха, че ДАНС работят по случая и съвсем скоро ще е ясно от къде е дошла атаката.

 1,262 total views,  2 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

КАТ дебне шофьорите за употреба на алкохол и наркотици

КАТ дебне шофьорите за употреба на алкохол и наркотици

От днес до 15 декември започва операция за недопускане на шофиране след употребата на алкохол…
НОИ започва изплащането на пенсиите и допълнителните суми

НОИ започва изплащането на пенсиите и допълнителните суми

Изплащането на пенсиите за месец декември от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне от днес,…
От днес зимните гуми са задължителни

От днес зимните гуми са задължителни

От 15 ноември ползването на зимни гуми е задължително за всички видове автомобили. Гумите, подходящи…
От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари първият ден от болничния няма да се заплаща

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще…