Как да отслабнем и качим мускулна маса

Как да отслабнем и качим мускулна маса

Сподели:

Да качваш маса, докато гориш мазнини… ако си наясно какво се иска за тези два процеса, вероятно си почти убеден, че това е невъзможно. Все пак всички знаем, че за да качим маса се иска да приемаме повече калории, от колкото горим, а за да отслабнем – обратното. Т.е. това са два напълно противоположни процеса… в повечето случаи.
Но всъщност, колкото и странно да звучи, е напълно възможно да запазиш и дори покачиш леко мускулната си маса, докато гориш мазнини. Но това, че е възможно, не означава че е 100% сигурно или пък лесно… винаги има уловка.

Защо е трудно да качваш мускулна маса, докато отлсабваш?
За да отговорим на този въпрос, трябва да обърнем внимание на две неща:
1. Протеинов синтез – протеинът (белтъчини) като макронутриент се използва като градивен елемент, с който се заздравяват увредените клетки в тялото и се създават нови. В това число влизат и мускулните клетки. Протеиновият синтез е именно това – изграждането на нови протеини в клетките.
Ако тялото произвежда повече мускулни протеини, от колкото губи – качваш мускулна маса. Ако губи повече, от колкото произвежда – губиш мускулна маса и ако произвежда г/д толкова, колко губи – мускулната маса остава приблизително на едно ниво.
Разбира се, ако искаме да покачваме мускулна маса, трябва да увеличим синтеза на протеин. А ако може – и да ограничим разпада му. През годините фитнес средите са открили редица начини да постигнат това – високобелтъчни диети, предтренировъчно и следтренировъчно хранене, тежки силови тренировки, ограничено кардио и т.н.
И след като вече си наясно с основната физиология на мускулния растеж, сега ще разбереш как се влияе той от процеса на отслабване.
2. Калориен дефицит – това е второто нещо, което трябва да вземем предвид. За да отслабваме, трябва да даваме натялото си по-малко енергия (калории), от колкото изразходва. Това негативно съотношение се нарича калориен дефицит.
Калорийният дефицит е основно условие за отслабване – ако не приемаш по-малко калории от изгорените, просто няма да отслабнеш.
Но както физическото натоварване, така и калорийният дефицит е вид стрес за тялото. И за да се справи с него, то прибягва до някои други свои методи за адаптация. Два от тях са особено важни в случая – намалена секреция на анаболните хормони и понижен протеинов синтез.
Тези промени директно ограничават възможността на тялото да произвежда нова мускулна маса.

Как да качиш мускулна маса и да отслабнеш едновременно?
1. Поддържай умерен калориен дефицит
Какво ще рече това? Около 15-25%. Т.е. да приемаш с 15-25% по-малко калории, от колкото гориш през деня. В кой край на спектъра ще се спреш ще зависи от твоето лично усещане и от резултатите, които постигаш. Може да започнеш с 15%, но да се наложи постепенно да го увеличиш например.
А конкретните изчисления можеш да направиш лесно и сам, с помощта на онлайн калориен калкулатор.
2. Заложи на силови тренировки с базови многоставни упражнения
По някаква причина много хора вярват на идеята, че леките тренировки с безбройни повторения и минимална тежест са идеалния вариант за изчистване и стягане на фигурата… Стегнатото релефно тяло е такова, защото има достатъчно мускулна маса, в комбинация с нисък процент подкожни мазнини.
А този вид тренировки не дават такива резултати. Те не натоварват оптимално мускулатурата, така че дори да изгориш мазнините с тях, тялото ще изглежда слабо и недооформено.
Да, целта е да изгориш излишните мазнини, но все пак трябва и да оформиш мускулатурата под тях, за да се сдобиеш с красивото тяло, което желаеш. А няма по-добър начин за това от многоставните базови упражнения – клекове, мъртва тяга, избутване от лег, гребане и т.н.
Тези упражнения натоварват едновременно голям брой основни мускулни групи в тялото, изискват много сила и енергия от него за изпълнението им и така и го стимулират да се развива бързо и ефективно.

3. Не забравяй за кардиото
Макар да може да се отслабне и без кардио, то все пак е добър помощник в постигането на целта и е хубаво да присъства в програмата ти – но в умерени количества.
Когато целта е изчистване и покачване на маса едновременно и силовите тренировки са толкова тежки, колкото описахме в предходната точка, с кардиото след тях не трябва да се прекалява, защото вместо да помогне – прекалено дългото кардио може да навреди, като изгори мускулатурата.
Затова, в случая, по-кратките и малко по-интензивни кардио сесии след тренировка са за предпочитане.
Например, 10-15 минути бързо ходене на наклон на пътеката. Или пък 10-15 минути на велоергометър или кростренажор, при умерено до високо съпротивление на педалите.
Заключение…
Да изгориш мазнините и да качиш мускулна маса едновременно не е никак лесен процес. Влияят му много променливи, като опит, генетични заложби и дори ежедневието.
Въпреки това, макар и трудно, постигането на тази златна среда не е невъзможно. Трябва да подходиш методично и информирано към проблема и да си осигуриш подходяща комбинация от силови тренировки, кардио и хранителен режим с умерен калориен дефицит, които заедно ще ти помогнат да увеличиш шансовете си за успех!

 16,426 total views,  1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Кои храни предпазват от образуването на тромб

Кои храни предпазват от образуването на тромб

За много xopa acпиpинът e eднo oт нaй-популярните cpeдcтвa за разреждане на кръвта, нo пoняĸoгa…
Пролетни суперхрани

Пролетни суперхрани

Пролетта е времето, в което се подготвяме за лятото и търсим да си доставим повече…
Меган Маркъл с ултиматум към кралското семейство: Няма да мълча

Меган Маркъл с ултиматум към кралското семейство: Няма да мълча

Меган Маркъл, херцогинята на Съсекс, заяви, че не могат да очакват от нея да мълчи,…
Турция определи 1% на ДДС за туризма

Турция определи 1% на ДДС за туризма

В подкрепа на туристическия бранш, който беше един от най-засегнатите сектори от коронавируса, турското правителство…