Икономистът Бисер Манолов: Вмешателството на политиката в бизнеса е тотално

Икономистът Бисер Манолов: Вмешателството на политиката в бизнеса е тотално

Сподели:

Г-н Манолов, вие сте човек на бизнеса и често сте скептичен към взети от политиците решения! Какво все пак ви провокира да се включите в Инициативния комитет на Мая Манолова?
Фактът, че настоящото управление на София е изчерпано. Видна е липсата на енергия за справянето с проблеми като трафик, паркиране, чистота, улици и тротоари в периферните квартали, презастрояване, компенсиране на отчуждените имоти, нечестното определяне на такса смет, детските градини, „Топлофикация“….. май, че станаха прекалено много. Аз съм прагматик и гледам обективно на ситуацията. Промяната е абсолютно необходима поне, за да започне решаването на горепосочените проблеми. Дебело искам да подчертая, че подкрепям г-жа Манолова като независим кандидат. Почти всеки има политическо минало, нещо повече – тя публично призна за грешките, които е допуснала като политик, което е повече от достойно. Тя е изключително енергичен човек, който по-скоро решава проблеми, а не създава. От друга страна, десницата за пореден път е в насипно състояние. Повтарям, това е обективната реалност, без значение дали ни харесва или не.

Къде е пресечната точка, според вас, между бизнеса и политиката?
Категорично не трябва да има каквато и да е пресечна точка. Така е на теория. На практика обаче, нещата се промениха официално след приетите промени за начина на финансиране на политическите партии. Хората не осъзнават какви дългосрочни проблеми ще произтекат от това. Струва ми се странно, ако големите компании не подкрепят политическата партия на власт под една или друга форма, сещате се защо? Този синдром в момента тресе цялата държава и придобива уродливи форми. Вмешателството на политика в бизнес е тотално. Нарича се крони капитализъм. Това е обществено най-неприемливата форма на капитализма, защото де факто олигарсите управляват и политическите процеси в държавата. Тъжни констатации и ако обществото не се събуди, след пет години щетите ще бъдат непоправими.

Присъствахте на откриването на кампанията на кандидата за кмет на община Елин пелин от Коалиция „Алтернативата на гражданите” г-н Стефан Николов, където той спомена, че ще бъдете в икономическия му екип като икономически и финансов експерт! В какво се изразява това ваше участие?
Стефан е много сериозен мъж. Той просто милее за града. Педантичен е, изпипва детайла, което го прави отлична кандидатура за кмет. Да, аз съм част от неговия икономически екип и с удоволствие ще му помагам. Разговаряли сме как общината може да подкрепи крупни бизнес начинания – като обезпечи адекватно административно обслужване и общинска инфраструктура. Нямам съмнение, че коалицията „Алтернативата на гражданите“ ще бъде основен фактор при формиране на следващия общински съвет, което е много добра новина за Елин Пелин.

Можете ли да кажете като експерт малко повече за перспективите пред икономиката на община Елин Пелин? Какви предимства има нашата община пред другите общини в региона?
Елин Пелин се очертава като логистичната зона на София. Това е невероятно бързо развиващ се сектор на икономиката. През следващите години, и в глобален план, кадрите в този сектор ще бъдат дефицитни. Ето ви един конкретен пример как пазарните условия могат да подобрят условията на труд, заплащането и образованието в Елин Пелин за подготовка на кадри за логистичния бизнес. Отлична перспектива имат и проекти свързани с минералните води в този район. Говоря за хотели, спа-комплекси, санаториуми. Минералната вода е божи дар. Нейното правилно използване може да подбри и отоплителните алтернативи в района. С една дума – логиката е Елин Пелин да се готви за активен миграцион процес от София. Колкото и странно да ви звучи това са съвсем реални процеси.

Бисер Манолов е член на Инициативния комитет на кандидатката за кмет на София г-жа Мая Манолова

 1,891 total views,  2 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е един от най-светлите български национални празници. На днешната дата честваме Деня на…
Бизнесменът Ивайло Пенчев катастрофира със самолет на летище Лесново

Бизнесменът Ивайло Пенчев катастрофира със самолет на летище Лесново

Самолетът на собственика на “Уолтопия” Ивайло Пенчев е паднал край летище Лесново днес по обяд…
КПП-тата само тормозят хората

КПП-тата само тормозят хората

Над 200 контролно пропусквателни пункта са разкрити в цялата страна с цел да препятства свободното…
Отмениха частично задължителното носене на маски

Отмениха частично задължителното носене на маски

Отменя се задължителното носене на маски или други предпазни средства на открити обществени места. Решението…