Граждански протест срещу завода за преработка на боклуци от пластмаса

Сподели:

Поддръжници на Инициативния комитет за „Бъдеще на община Елин Пелин“  участваха в гражданския протест, организиран от жителите на село Гара Елин Пелин.  С плакати и скандирания те се обявиха против изградения за по-малко от една година завод за преработка  на отпадъчна пластмаса.

Пред репортери от местни и национални медии Ангел Славчев, председател на Инициативния комитет, заяви:

„Този завод е построен на базата на  разрешение за изграждане на  склад за безалкохолни напитки, подписано от кмета Ивайло Симеонов. Ние подадохме жалба в Общинския съвет, информирахме съветниците и те взеха решение за завеждане на дело срещу кмета Ивайло Симеонов. Същата жалба подадохме и  в Министерството на околната среда, но тя бе отхвърлена, като несъстоятелна.

Ще ви дам пример – за къща за гости, понеже сега е модерно да се говори за къщи за гости – се изисква да се направи оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/.  За завод, който ще преработва годишно 35 млн. кг.  отпадъчна пластмаса,  не се изисква ОВОС. Това е пълен абсурд. Ние не сме против това да се изгради  такова съоръжение. Но не по този начин. Никой не попита гражданите на Елин Пелин, никой не информира и общинските съветници. Пореден абсурд. Пак казвам – не сме против такива заводи. Но те не трябва да се изграждат, като се заобикалят законите. Да не говорим, че този завод е само на 500 метра от входа на града. Кметът ме обвинява мен и останалите хора, с които се борим срещу завода, че имам болни амбиции за власт. Аз кмет няма да ставам, няма да се кандидатирам. Казвал съм го лично и на Ивайло Симеонов, но абсурдните твърдения продължават. Общинските съветници от ВМРО, от чиято група е и кметът,и още една местна коалиция, която подкрепя градоначалника, започнаха да ни хулят и да ни обвиняват в какви ли не грехове. Парадоксът в случая е, че кметът заобиколи Общинския съвет и нас – гражданите. Разкопаха цялото село Гара Елин Пелин, за да прокарат кабелите за ток до завода, но не възстановиха тротоарите. И хората сами трябваше да оправят инфраструктурата. Свидетели сме на поредица от проблеми и абсурди. Ние не се целим в кмета – да го свалим от власт или нещо подобно. Просто този завод не му е тука мястото. А, когато кметът се кандидатираше за поста преди четири години, афишираше, че винаги ще търси диалог с гражданите. Такъв диалог в случая няма. Никой от нас няма намерение да дискредитира кмета в навечерието на местния вот. Той достатъчно сам се дискредитира с действията си.”

 

На въпрос на журналистка дали заводът за преработка на пластмаса вече работи, кметът Ивайло Симеонов отговори:

„Доколкото ми е известно – не работи. Имам информация, че се правят тестове на машините и съоръженията. РИОСВ издава ОВОС. Лично аз инициирах да се издаде . Аз не съм експерт. Няколко човека се опитват да се заиграват със страховете на хората. Ние сме канили специалисти от държави от ЕС, които дадоха положителна оценка за завода по отношение опазване околната среда. В случая РИОСВ каза, че няма нужда от ОВОС, защото няма процес на горене или каквото и да е друго. Аз не защитавам една или друга страна. За мен е най-важно добруването на гражданите. Но истината е, че няколко човека си играят със страховете на хората. Нито един от тях не дойде при откриването на завода. Защото не искат да видят каква е истината. Но „зелени мерки“ трябва да се предприемат, за да се рециклират хилядите тонове отпадъци. Не е истина, че съм заобикалял Общинския съвет. Това са поредните упреци на няколко човека. В община Елин Пелин постоянно се правят инвестиции. Нашата юрисдикция е да качваме всичко на сайта на общината и да информираме гражданите. За всяка една стъпка съм канил представители на държавата и европейския съюз, за да обясняват на хората. Но на тези срещи нямаше никого от тези двама, трима или петима, които искат наистина да се заиграват със страховете на хората. На вас, като минавате покрай завода, мирише ли ви. Там, знаете ли, даже няма комини…“.

Бел. ред. А в началото на интервюто кметът  каза, че заводът не работи. Как тогава журналистката да усети миризма на преработена пластмаса???

6,027 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

На един от най-важните православни празници – Никулден, на площад “Независимост” в Елин Пелин грейнаха…
29-годишен мотоциклетист пострада при катастрофа

29-годишен мотоциклетист пострада при катастрофа

Около 7 часа на 27 ноември в РУ – Елин Пелин се получил сигнал за…
Задържаха водач, управляващ автомобил с незаконни регистрационни табели

Задържаха водач, управляващ автомобил с незаконни регистрационни табели

РУ – Елин Пелин: Около 17 часа автопатрул спрял и проверил лек автомобил „Опел Омега“,…
Валери Брънзелов бе избран за зам.-председател на Общинския съвет в Елин Пелин

Валери Брънзелов бе избран за зам.-председател на Общинския съвет в Елин Пелин

Общинския съветник от БСП Валери Брънзелов бе избран за заместник-председател на Общинския съвет в Елин…