Етернитовите тръби

Етернитовите тръби

Сподели:

На всички е ясно колко остаряла е водопроводната мрежа на Елин Пелин и селата, всички сме свидетели на всекидневните аварии във всички населени места, но знаем ли от какво е изградена физически прескочила срока си за експлоатация мрежа?

Отговорът е от азбесто-циментови тръби, по-познати като етернитови.

Азбест – естествен дълго щапелни материал от групата на силикати. Има бял хризотилни и амфибол азбест. Азбестовите влакна са тънки и гъвкави и имат достатъчна якост. Азбест цимент се добавя към друга смес в производството на строителни материали и продукти.

Експерти от столичното „ВиК“ подчертават, че според статистиката в страната има над 70 хил. км водопроводи, голяма част от които са силно амортизирани, с период на експлоатация повече от 50 години. Водопреносната система в централната част на София е задоволителна, казаха ВиК-експерти. Но голяма част от мрежата и в столицата, и в страната била изградена от етернитови тръби, които освен че са амортизирани, са канцерогенни и могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми. По неофициална информация 750 от общо 4 000 км от тръбите в София са такива. Близо 80 на сто от тръбите в цялата страна също са азбесто-циментови, твърдят специалисти. Те се пукат, не позволяват покачване на налягането и в крайна сметка се губи голяма част от водата, преминаваща през тях.

Етернитовите тръби са стари и опасни. Те съдържат азбест, който при аварии се отделя в малки количества и частиците му попадат в питейната вода.

Азбестът, свързан с цимент, не е опасен и не се отделят вредни частици. Щети може да донесе азбестов прах по време на продължителен контакт. Такъв прах като малките влакна, депозирани в човешки бял дроб и достатъчно натрупване води до заболявания. Трябва да се отбележи, че посочените по-горе заболявания не възникват поради няколко вдишвания въздух с азбестов прах, но запазва в продължение на няколко месеца и дори години престой в среда с такъв прах. Те включват съоръжения за производство на изделия от азбест. Азбестовите влакна обикновено се разпространяват във водата при авария и се натрупват в белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Според изследвания каните с филтър достъпни на българският пазар задържат 100 % от вредният азбест.

Дежурните телефони при аварии на ВиК София Област са: 02/813 00 55 и 02/813 00 66

 

 7,243 total views,  1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Православната църква празнува Свети Дух

Православната църква празнува Свети Дух

На празника Свети Дух, който се отбелязва в деня след Петдесетница, Православната църква отдава почит…
Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

24 май е един от най-светлите български национални празници. На днешната дата честваме Деня на…
Бизнесменът Ивайло Пенчев катастрофира със самолет на летище Лесново

Бизнесменът Ивайло Пенчев катастрофира със самолет на летище Лесново

Самолетът на собственика на “Уолтопия” Ивайло Пенчев е паднал край летище Лесново днес по обяд…
КПП-тата само тормозят хората

КПП-тата само тормозят хората

Над 200 контролно пропусквателни пункта са разкрити в цялата страна с цел да препятства свободното…