Етернитовите тръби

Етернитовите тръби

Сподели:

На всички е ясно колко остаряла е водопроводната мрежа на Елин Пелин и селата, всички сме свидетели на всекидневните аварии във всички населени места, но знаем ли от какво е изградена физически прескочила срока си за експлоатация мрежа?

Отговорът е от азбесто-циментови тръби, по-познати като етернитови.

Азбест – естествен дълго щапелни материал от групата на силикати. Има бял хризотилни и амфибол азбест. Азбестовите влакна са тънки и гъвкави и имат достатъчна якост. Азбест цимент се добавя към друга смес в производството на строителни материали и продукти.

Експерти от столичното „ВиК“ подчертават, че според статистиката в страната има над 70 хил. км водопроводи, голяма част от които са силно амортизирани, с период на експлоатация повече от 50 години. Водопреносната система в централната част на София е задоволителна, казаха ВиК-експерти. Но голяма част от мрежата и в столицата, и в страната била изградена от етернитови тръби, които освен че са амортизирани, са канцерогенни и могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми. По неофициална информация 750 от общо 4 000 км от тръбите в София са такива. Близо 80 на сто от тръбите в цялата страна също са азбесто-циментови, твърдят специалисти. Те се пукат, не позволяват покачване на налягането и в крайна сметка се губи голяма част от водата, преминаваща през тях.

Етернитовите тръби са стари и опасни. Те съдържат азбест, който при аварии се отделя в малки количества и частиците му попадат в питейната вода.

Азбестът, свързан с цимент, не е опасен и не се отделят вредни частици. Щети може да донесе азбестов прах по време на продължителен контакт. Такъв прах като малките влакна, депозирани в човешки бял дроб и достатъчно натрупване води до заболявания. Трябва да се отбележи, че посочените по-горе заболявания не възникват поради няколко вдишвания въздух с азбестов прах, но запазва в продължение на няколко месеца и дори години престой в среда с такъв прах. Те включват съоръжения за производство на изделия от азбест. Азбестовите влакна обикновено се разпространяват във водата при авария и се натрупват в белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Според изследвания каните с филтър достъпни на българският пазар задържат 100 % от вредният азбест.

Дежурните телефони при аварии на ВиК София Област са: 02/813 00 55 и 02/813 00 66

 

7,036 total views, 1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

Светлините на коледната елха грейнаха в Елин Пелин

На един от най-важните православни празници – Никулден, на площад “Независимост” в Елин Пелин грейнаха…
29-годишен мотоциклетист пострада при катастрофа

29-годишен мотоциклетист пострада при катастрофа

Около 7 часа на 27 ноември в РУ – Елин Пелин се получил сигнал за…
Задържаха водач, управляващ автомобил с незаконни регистрационни табели

Задържаха водач, управляващ автомобил с незаконни регистрационни табели

РУ – Елин Пелин: Около 17 часа автопатрул спрял и проверил лек автомобил „Опел Омега“,…
Валери Брънзелов бе избран за зам.-председател на Общинския съвет в Елин Пелин

Валери Брънзелов бе избран за зам.-председател на Общинския съвет в Елин Пелин

Общинския съветник от БСП Валери Брънзелов бе избран за заместник-председател на Общинския съвет в Елин…