8 грешки при възпитанието на децата

8 грешки при възпитанието на децата

Сподели:

Няма универсална формула за възпитанието на децата. Най-важното е да подхождате с разбиране към всяка ситуация. Никой не е роден научен и затова родителите трябва да са спокойни и да гледат на възпитанието на децата им като на предизвикателство, двустранен процес, през които преминаваме, учейки се на полезни и важни неща. Най-честите грешки при възпитанието на децата са свързани с това, че не умеем да оценим подобаващо дадена ситуация.

Кои са най-честите грешки при възпитанието на децата ни?

Всеки от нас е попадал в изброените ситуации, без да иска. Няма как да бъдем винаги на 100% отзивчиви, добри и успешни родители. Важното е да следим за

1. Ако не направиш, каквото кажа, няма да те обичам…

Да поставяш ултиматум не е добър пример и е сред основните грешки при възпитанието на децата. На всеки от нас се е случвало да каже: „изяж си закуската, иначе няма да те обичам“ или „ако обичаш мама, ще си подредиш стаята“. Децата възприемат дословно подобни изрази и подобни примери създават у тях усещането, че обичта струва нещо. Че за да те обичат, задължително трябва да отговаряш на някакви изисквания. По-късно в развитието им този пример ще им донесе много разочарования. Затова е добре да внимаваме какво им казваме и какъв пример даваме с поведението си.

2. Прави каквото искаш – безразличие

Когато оставяте детето да прави, каквото иска, вие не му правите услуга. По този начин абдикирате от ролята си на родител. А това е сред лошите практики при възпитанието на децата.

Не показвайте безразличие пред детето си, защото така демонстрирате, че не се интересувате от него. Децата, без значение от възрастта, се нараняват най-вече от липса на интерес. Те заслужават вашето внимание, дори за най-дребните неща.

3. Строгост

Без строгост не може при възпитанието на децата. Но прекалената строгост е лош съветник в отношенията в семейството. Не допускайте строгостта да вземе превес над отношенията с децата.

4.Глезене

С глезене обикновено компенсираме вината, която изпитваме, защото не сме били достатъчно време част от живота на детето си. Или пък сме пропуснали нещо, което е било важно за него. С глезенето правим лоша услуга и на себе си, и на детето. Глезенето е сред най-честите грешки при възпитанието на децата, защото им показва, че всичко, което поискат, могат да постигнат, стига да се поглезят.

5. Пари

Да се тревожите за пари, когато отглеждате дете, е нормално. Но не трябва да оставяте парите да вземат връх над възпитанието на децата. Не се оставяйте да мислите, че ако работите повече и имате повече пари, децата ви ще са по-щастливи. Не ги учете, че парите са най-важното. Защото за тях най-важно е вашето присъствие и внимание в живота им.

6. Фалшиви ценности

Трудно е да учиш някого на ценности, в които самият ти не вярваш. Постарайте се да избягвате подобни ситуации при възпитанието на децата.

7. Компенсиране на време с подаръци

Когато компенсирате липсата си на време с подаръци към детето, вие му правите лоша услуга. Няма нещо, което да може да промени факта, че ви няма. Нито кукла, нито кола. Най-важно за едно дете е времето, прекарано с вас. Не използвайте подаръци, за да купите прошка. Отделяйте повече време.

8. Незаинтересованост към интересите на детето

Интересите на детето формират неговата личност. А вашата роля в тях е важна за самото него. Като се интересувате от интересите на детето, вие му показвате своята обич и подкрепа. А те са безценни!

 2,837 total views,  1 views today

Facebook Comments
Сподели:

Оценете тази публикация.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Сродни публикации

Министър Красимир Вълчев: Учебната година официално започва присъствено

Министър Красимир Вълчев: Учебната година официално започва присъствено

Учeбнaтa гoдинa cтapтиpa пpиcъcтвeнo, oбяви пpocвeтният миниcтъp Kpacимиp Bълчeв пo вpeмe нa бpифинг в чeтвъpтъĸ.…
Къде в Европа училищата отварят и къде ще останат затворени тази учебна година

Къде в Европа училищата отварят и къде ще останат затворени тази учебна година

Учебната година в България ще приключи дистанционно, а учениците ще бъдат в училищата само за…
15 септември: Айде, чао и умната!

15 септември: Айде, чао и умната!

И така…дойде новата учебна година. И се почва пак: – Ставай, ставай ти казвам за…
Почти 200 хил. лева отпуска Общинският съвет за училищата с деца, под норматива

Почти 200 хил. лева отпуска Общинският съвет за училищата с деца, под норматива

Общинските съветници от Елин Пелин одобриха предложението на кмета Ивайло Симеонов за дофинансиране за следващата…